Avui es compleixen cinc anys de la voladura de les antenes de Radio Liberty a Pals, fet que va suposar una total modificació de l'skyline d'aquella part de la Costa Brava i alhora va obrir un munt de possibilitats d'ús a uns terrenys que havien quedat protegits gràcies a la Guerra Freda. Cinc anys després, aquelles possibilitats continuen essent només això, possibilitats. Cap projecte en ferm sobre què fer-hi, cap indici que alguna cosa es mogui en les altes administracions, i una zona que continua tancada i d'accés restringit quan s'esperava que estigués a la disposició dels ciutadans, tant de Pals com d'arreu.

El 22 de març de 2006, pocs minuts abans de les quatre de la tarda, les antenes de Radio Liberty van desaparèixer per sempre de la fesomia de la platja de Pals. Només van caldre 5 segons d'explosions per posar fi als 47 anys d´història d'aquesta emissora nord-americana, símbol de la Guerra Freda a Catalunya.

Cinc anys després, de les imponents antenes no en queda ni la pols, però la majoria d'edificis de l'emissora estan dempeus i encara s'ha de decidir quins es conserven i quins no. El terreny, propietat de l´Estat, forma part del Parc Natural del Montgrí-Illes Medes-Baix Ter (cosa que augmenta la confusió sobre el seu futur), però encara no s'ha signat el conveni d'usos entre l'Estat i la Generalitat.

El que ha canviat més substancialment és el paisatge de la platja de Pals. L'Estat ha habilitat un passeig -de fet no és res més que un camí de terra- que segueix el recorregut del recinte, que es troba envoltat per una tanca que impedeix l'accés al seu interior. En alguns punts, aquesta tanca ha estat trencada. Malgrat aquests detalls, el passeig s'ha convertit en una bona alternativa per visitar la zona i sovint hi camina força gent.

A l'interior del recinte, encara s'hi poden veure les edificacions de l'emissora que esperen una decisió sobre el seu futur, però la major part del material electrònic va ser retirat, i el que queda és inservible. La vegetació i les dunes es van apropiant cada cop més d´aquest espai.

L'Any 2008 representants del Departament i del Ministeri de Medi Ambient es van reunir per tirar endavant la comissió tècnica de coordinació i seguiment per la recuperació ambiental de la platja de Pals i les instal·lacions de Radio Liberty. Aquesta comissió ha de decidir el projecte per a la recuperació d'aquests espais, què es farà amb les instal·lacions de l'antiga base americana i quin ús es donarà a les edificacions. Segons va informar l'ajuntamen en el darrer Ple Municipal, fa més d'un any que no es sap res d'aquesta comissió.

Serveis de platja

Els regidors municipals Xavier Corominas (ERC) i Joan Trias (PSC) admeten que «tot està aturat» i coincideixen a reclamar que Pals assumeixi la estió de l'espai. En altres temps s'havia proposat la creació d'un museu de la Guerra Freda i de la radiuodifusió, opció avui pràcticament descartada perquè apenes si hi queda material.

Corominas aposta per aprofitar la zona i els edificis que encara hi queden per situar-hi diversos serveis de platja, mentre Trias hi veu un bon indret per a un Museu dels Arrossars de Pals, un Espai de Memòria de la Guerra Freda i -concidint amb ERC- les infraestructures de gestió i manteniment de la platja. Sigui com sigui, els dos partits destaquen que «ens hauriem de posar d'acord totes les forces polítiques del poble».

No serà fàcil, ja que l'alcalde, Joan Silvestre (CiU), que ni divendres ni ahir va poder ser localitzat, dóna suport al projecte de la Fundació Mar de convertir les antigues instal·lacions en un centre internacional per a la gestió integrada de la costa. L'avantprojecte, amb una inversió de 3,7, és rebutjat per la resta de forces polítiques, que el qualifiquen de «faraònic».

De moment, tot segueix aturat a Radio Liberty.