L'àrea urbana de Girona -formada per la capital i vuit localitats més de les rodalies- podrà créixer fins a un 51,9% respecte el territori que ja té actualment construït, segons l'informe de 2010 de l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya. En canvi, l'àrea selvatana de Blanes-Lloret de Mar (que inclou també la localitat de Tossa) està previst que pugui créixer un 33,15%. La gran majoria d'aquestes futures edificacions seran de caràcter residencial, segons els plans urbanístics previstos.

L'informe estableix que l'àrea de Girona compta amb un 78,72% de sòl no urbanitzable: és a dir, que no s'hi pot ni s'hi podrà construir. Es tracta d'una xifra molt similar a la mitjana espanyola, que se situa en un 79,59%. El sòl urbà consolidat (és a dir, els municipis que ja estan construïts i consolidats) significa el 12,43% del total, de manera que la resta es divideix en terrenys que encara es poden urbanitzar.

Així doncs, l'àrea de Girona encara pot créixer un 51,9% respecte al sòl urbà consolidat, mentre que aquesta xifra podria arribar al 55,84% si es tenen en compte els terrenys que, si bé podran ser objecte d'un futur desenvolupament urbà, en aquests moments no ho són d'una manera prioritària i queden exclosos dels planejaments mentre no estiguin definits. En canvi, el creixement que poden experimentar Girona i les seves rodalies respecte a l'extensió total dels seus termes municipals és només del 6,81%, una xifra clarament inferior perquè en aquest cas es té en compte tant el sòl urbanitzable com el que no s'hi pot construir.

L'ús residencial, prioritari

D'aquest terreny que encara té Girona per créixer, el 69,14% correspon a usos residencials, un 28% a industrials i un 2,13% al sector terciari o de serveis.

Així doncs, l'àrea urbana de Girona encara té terreny per a créixer, tot i que, comparat amb el conjunt de l'Estat, els seus percentatges són més aviat discrets: a Espanya hi ha la possibilitat de créixer un 60,32% respecte a les ciutats existents, o un 87,09% si es té en compte el sòl que encara està per desenvolupar.

Pel que fa a l'àrea formada per Blanes, Lloret i Tossa, segons els planejaments actuals pot arribar a créixer un 33,15% respecte el sòl urbà consolidat, que s'elevaria a un 40,28% si s'hi sumen els terrenys per desenvolupar. En canvi, en relació al conjunt dels termes municipals, el creixement se situaria en un 5,45% (o un 6,62%, com a màxim).

En aquest cas, el percentatge de sòl no urbanitzable és lleugerament inferior al de l'àrea de Girona, tot situant-se en un 76,93%. En canvi, el sòl urbà és superior al de la capital, tot arribant a significar el 16,44%. Per tant, té un percentatge més elevat de terrenys on ja s'hi ha construït. La distribució d'aquests futurs desenvolupaments urbans serà molt diferent a la de l'àrea de Girona: els usos residencials seran encara més predominants, mentre que els del sector terciari seran més rellevants que al voltant de Girona i els industrials es quedaran en un terme mig. D'aquesta manera, el sòl residencial suposarà un 72,83% del futur creixement, la indústria se n'emportarà el 12,6% i el sector dels serveis en rebrà el 10,72%.