Figueres demana a Ensenyament que no oblidi la conversió de l'actual presó de la ciutat en l'escola Carme Guash. L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), va dir-li a la consellera, Irene Rigau, durant la inauguració de la nou CEIP Parc de les Aigües. Rigau va assegurar que en prenia nota malgrat la situació econòmica i va qualificar el recent estrenat centre de "model" per a tantes escoles de Catalunya que "com aquesta, combinen 27 nacionalitats".

El Parc de les Aigües compta gairebé amb 400 alumnes, un 60% dels quals són nouvinguts. Es tracta d'un díficil repte que els docents han afrontat durant sis cursos però que, segons Rigau, han superat amb bona nota demostrant que "allò que uneix als nens és molt més que el que els diferencia". Durant l'acte, que va comptar amb la lectura d'un poema, l'actuació d'un mag i una cantada, es va posar en relleu aquesta tasca. L'alcalde va elogiar-la i va voler recordar la necessitat de crear "vocació educadora" a la ciutat.

En aquest sentit, Vila va demanar a la consellera que prengués nota i que Ensenyament assumeixi el trasllat del CEIP Carme Guasch , que encara està en mòduls, a l'actual presó. "Tenim una bella presó que volem alliberar d'una vegada i traslladar-la cap al Puig de les Basses", va destacar el batlle.

Rigau, per la seva banda, va assegurar que Figueres és una de les poques poblacions que segueix creixent i que "cada cop que estrenem una escola o en planifiquem una ja en neix una altra". Per aquest motiu, va dir, "sabem que és bo tenir un projecte com també l'espai perquè quan hi hagi disponibilitat pressupostària es pugui dur a terme". De moment, va insistir, "no puc dir altra cosa perquè, com saben, anem amb el pressupost prorrogat i tenim unes perspectives de discursos seriosament afectats per la situació financera".

El trasllat del Parc de les Aigües va començar per la setmana blanca i encara tene algunes sales per acabar d'enllestir.

El projecte, elaborat pels arquitectes Vilanova de Figueres, s'ha construit en poc més de 15 mesos i s'emmarca en la transformació que s'està duent a terme a la zona. La directora del centre, Fina Surina, assegura que el centre està creixent, tot i que encara els queden per desdoblar dos cursos. Quan això passi, va dir, podrien arribar als 450 alumnes.

Acord per despeses a Llers

La consellera d'Ensenyament també va inaugurar ahir la llar d'infants Xiquets de Llers i la reforma i ampliació de l'escola de la població. La llar d'infants compta amb una capacitat per a 45 infants, i actualment n'hi ha 24. Pel que fa a l'escola, l'ampliació es va finalitzar l'any passat i compta amb uns cent seixanta alumnes de Llers, Terrades, Sant Llorenç de la Muga i Albanyà. Les obres han permès tenir més capacitat, però la població tenia problemes per afrontar les despeses anuals del manteniment. L'alcalde va criticar fa uns mesos que, malgrat hi assisteixen alumnes de diferents municipis, el manteniment d'uns 18.000 euros anuals ha d'anar a càrrec només de Llers. Ahir es va donar a conèixer a la consellera que s'ha arribat a un acord amb les poblacions perquè participin de les despeses. Segons va explicar l'alcalde, Carles Fortiana, pagaran una part proporcionalment als nens que hi assisteixen.