Les actuacions policials per eradicar la venda ambulant a Roses van acabar amb el comís de 4.000 quilos de material falsificat com ulleres de sol, bosses de mà o petites joies. Aquest dilluns tot aquest material ha quedat fet miques a les instal·lacions de la deixalleria.

Les 4 tones de material falsificat són fruit de les múltiples actuacions policials per acabar amb el fenomen de la venda ambulant que du a l'estiu fins a 250 venedors ambulants al passeig marítim. L'any passat, la policia va aixecar 224 denúncies a venedors però no arriba a cobrar-les perquè la gran majoria són immigrants sense papers i, per tant, no tenen una adreça on enviar la sanció, que pot arribar als 600 euros.

El fenomen de la venda ambulant no és nou en alguns municipis de la Costa Brava com Roses on els darrers estius es concentren desenes de venedors ambulants que ofereixen a turistes material falsificat de marques reconegudes. Paral·lelament a l'augment de venedors, la policia local de Roses també ha augmentat els controls i les batudes. Ja al 2009 va comissar 3.000 tones de material i l'any passat va arribar als 4.000 quilos. Tot aquest material s'ha destruït aquest dilluns a les instal·lacions de la deixalleria.

Segons ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Àngel Tarrero, l'any passat es van fer més de 200 batudes a la zona del passeig marítim i també al casc antic on s'han traslladat alguns venedors. La majoria de les actuacions les fan la policia local però també en alguns operatius hi participen els Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i la Policia Nacional que, en aquest darrer cas, fa tasques per controlar si els venedors tenen els papers en regla.

Segons ha explicat Tarrero, Roses disposa d'una ordenança municipal que prohibeix la venda ambulant amb sancions que poden arribar als 600 euros. L'any 2010, els agents van aixecar 224 actes per aquesta pràctica però l'ajuntament quasi no cobra cap multa perquè la majoria dels venedors són immigrants sense papers que no tenen un domicili conegut on poder enviar la sanció. "Ens trobem amb venedors que l'hivern són a París i a l'estiu venen a Roses i és impossible saber on els hem d'enviar la sanció", ha posat per exemple el regidor.

Volen més mossos

L'ajuntament té localitzats uns 250 venedors ambulants al terme municipal i, segons el regidor, és difícil que la policia local i els efectius de mossos que habitualment hi ha destinats al municipi puguin frenar en sec el fenomen. Per això, Tarrero ha explicat que ja s'han reunit amb el director general de la Policia, Manel Prat, a qui han demanat més efectius per a l'estiu. "La reunió va ser molt positiva i esperem que aquest estiu no sigui tan greu el tema de la venda ambulant", ha manifestat el regidor.

A més, aquest estiu també es podrà aplicar una nova ordenança cívica que, entre d'altres, regula els usos a les platges i prohibeix els massatges i obliga als escultors de figures de sorra a demanar permís al consistori per poder-se posar a la platja. Per tot plegat, i tenint en compte també la crisi, Roses confia que aquest estiu pugui ser més tranquil.

Tarrero ha agraït l'esforç fet per la policia local i ha remarcat que els comisos han de servir per 'dissuadir' els venedors i que vegin que a Roses es fa pressió i no hi vagin a vendre. Segons ha indicat el regidor, durant la reunió mantinguda amb el director general de la Policia, se'ls va comunicar que Roses és la segona població catalana -per darrera de Barcelona- en nombre de comisos i denúncies per venda il·legal. "Hem de fer aquestes actuacions perquè sinó és la ruïna per als comerços locals que paguen els seus impostos", ha assenyalat.

Per aquest estiu l'ajuntament també ha previst una campanya informativa per als turistes. L'ordenança no preveu sancions per als qui compren productes als venedors ambulants perquè, segons assegura Tarrero, això perjudicaria turísticament la vila. Ara bé, sí que des del consistori es vol aconseguir la complicitat dels visitants i, per això, es distribuiran tríptics a hotels, restaurants i càmpings on s'argumenta perquè no s'han de comprar productes falsificats.