L'edició d'un llibre de repàs del mandat a Figueres, del qual se n'han fet 7.000 exemplars, ha encès la polèmica al consistori. No només amb l'oposició, sinó també en el si del govern. ERC ha qualificat el llibre de "partidista" i ha retret a l'alcalde, Santi Vila, que l'hagi editat amb un objectiu "personalista". Per la seva banda, el PSC -que encapçala l'oposició- ha entrat una instància a l'ajuntament demanant d'on han sortit els diners per pagar-lo. L'alcalde, Santi Vila, ha rebutjat les crítiques, ha dit que el llibre era necessari per a la ciutat i que ha tingut "cost zero", perquè la despesa l'ha assumida un grup d'empresaris. Vila ha reptat l'oposició a "anar als jutjats" si tenen dubtes.

'Figueres 2007-2011. Memòria de gestió'. Aquest és el títol del llibre editat per l'Ajuntament de Figueres que ha encès la polèmica en el si del consistori. El llibre repassa, amb profusió de fotografies i donant protagonisme a la imatge, els darrers quatre anys a la ciutat.

Per a l'alcalde de Figueres, editar un document com aquest era "necessari" per a la ciutat. Santi Vila ha posat èmfasi en el fet que el llibre s'ha fet amb voluntat institucional, i que el seu objectiu no és altre que "crear un missatge sobre la potència i la potencialitat" de Figueres.

Segons l'alcalde, el llibre cobreix un buit, perquè ciutats com Figueres editen periòdicament documents d'aquest tipus. A més, Santi Vila també ha ressaltat que, ara més que mai, amb la crisi econòmica cal "construir un relat que generi confiança i optimisme" entre la ciutadania.

De totes maneres, però, aquesta visió no la comparteix ni l'oposició, ni tan sols ERC, grup que està al govern juntament amb CiU i ICV. En un comunicat, els republicans diuen que el llibre s'allunya del què seria un balanç de la gestió feta per l'equip de govern, i entra dins una "òrbita partidista i personalista".

ERC també critica que, al llibre, s'hi ignori "de manera flagrant l'acció feta en àrees cabdals del govern". Per això, com a protesta, els republicans s'han negat a anar a la presentació pública del llibre, que es fa aquest vespre a la ciutat.

La procedència dels diners

Per la seva banda, el PSC -principal grup a l'oposició- ha entrat una instància a l'Ajuntament demanant d'on han sortit els diners per pagar el llibre. Fins i tot, en una entrada al seu Facebook, el portaveu socialista Pere Casellas arriba a parlar de portar l'afer davant "anticorrupció".

L'alcalde ha informat aquest matí que va ser alcaldia qui va encarregar l'edició del llibre, perquè a Figueres "li calia tenir-lo", però amb el compromís que tingués "cost zero" per a les arques municipals. Santi Vila ha dit que això s'ha pogut aconseguir perquè un grup de tres empreses, que han demanat confidencialitat, n'han patrocinat l'edició i "han finançat íntegrament" totes les despeses.

L'alcalde de Figueres ha deixat clar que el mecenatge no és enemic de la política, i ha reptat Casellas a formular la seva acusació "davant els jutjats" en cas que tingui sospites fonamentades d'irregularitat. Pel que fa a la resta de crítiques, Santi Vila les ha emmarcades dins "el marc del context preelectoral", però ha demanat tant als socialistes com als republicans que provin de mirar-se el balanç de gestió amb "orgull compartit" de la feina que s'ha fet a la ciutat.

L'edició de 'Figueres 2007-2011. Memòria de gestió' ha tingut un cost de 30.000 euros. L'Ajuntament ha editat 7.000 exemplars del llibre, que es repartiran de manera gratuïta entre els figuerencs.