L'alcalde de Montagut i Oix, Narcís Ribas va alertar de fractura social entre la població neorural i la gent del municipi de tota la vida. Va explicar que en els darrers vint anys els neorurals s'han doblat i ara són quasi el 20% de la població del municipi. En va comptabilitzar 150 en un cens d'uns 90o habitants. Va argumentar que la fractura social es conforma a partir d'un concepte de vida diferent entre neorurals i gent del poble. Va indicar que l'Administració ha de prendre mesures per tal d'evitar que s'engrandeixi la fractura social.

Així, va explicar que gran part dels neorurals han optat per un sistema econòmic alternatiu basat en l'intercanvi. A partir d'aquest concepte, molts no es registren com a impulsors d'activitat econòmica.

En canvi, va explicar que la majoria usen els serveis comuns, com són les escoles i els centres cívics. A més, els neorurals organitzen activitats, en les quals els veïns no participen. Solen ser jornades i festes a l'aire lliure. Va apuntar que a la inversa els neorurals tampoc participen dels actes organitzats per les entitats del poble. Va enumerar situacions d'ocupació il·legal de finques de titularitat pública. «Un dels problemes és que la mateixa Administració té edificis que ocupen els neorurals sense contracte», va assenyalar. També va indicar la necessitat de controlar les edificacions provisionals que els neorurals aixequen.

Va puntualitzar que existeixen dos tipus de neorural. «Uns que tenen projectes interessants d'agricultura tradicional i d'altres que no tenen un sistema de vida reconegut», va dir. Segons ell, la crisi econòmica ha provocat que gent de la ciutat s'hagi refugiat a la muntanya sense un projecte clar de vida. «Els neorurals d'abans eren hippies que cercaven una vida natural, ara n'hi ha que fugen de la crisi» va indicar.

Va puntualitzar que la majoria dels neorurals sí que paguen l'impost de vehicles i la taxa per les escombraries. També va explicar que l'Administració ha de donar suport als neorurals amb projectes agrícoles sòlids i corregir les situacions de desarrelament.

El problema, segons Ribas, sorgeix a partir del fet que els neorurals demanen ajudes públiques a una societat en la qual no participen. Els diferents referents socials, segons Ribas, han creat situacions de crispació i comentaris, però no s'han concretat mai en autèntics conflictes.

Pla Especial

El Pla Especial de l'Alta Garrotxa que última l'equip tècnic La Vola per encàrrec del Departament de Medi Ambient entén la població de l'Alta Garrotxa com una comunitat única sense diferències. La directora del Consorci de l'Alta Garrotxa, Inès Carrillo, ahir, es va mostrar d'acord a no separar la població de la subcomarca en dues comunitats. Segons ella, «les problemàtiques que es poden produir es localitzen bàsicament al municipi de Montagut i Oix i són de caràcter puntual; en cap cas extrapolables al conjunt de l'espai natural». Pel que fa a Montagut i Oix va exposar: «Es tracta de problemàtiques relacionades amb la convivència veïnal o amb tràmits vinculats a les competències urbanístiques del municipi».

El copresident del Consorci i alcalde de Sales, Miquel Palomeras (PSC), va apuntar que es tracta de problemes puntuals de Montagut i Oix. Va indicar que no els considera extrapolables al conjunt de la subcomarca. Va dir que a Sales no hi ha problemes entre els neorurals i els autòctons.