Tres treballadores de les empreses Mar Franc de Platja d'Aro han demandat l'empresa perquè aquesta pretenia fer-les treballar en règim de mitja jornada després de gairebé, en alguns casos, 40 anys en nòmina prestant una jornada completa. Davant l'actuació de les empleades, la cadena de botigues, una de les empreses més potents de Platja d'Aro, s'ha vist obligada a rectificar i a mantenir les condicions de treball originals. Segons explica el lletrat de les treballadores, David Gallego, una reducció tan dràstica de jornada laboral significava un atemptat contra l'apartat 12 de l'Estatut dels treballadors i probablement un jutge n'hagués decretat la nul·litat.

El gerent de Mar Franc, Salvador Giraut, va admetre ahir que l'empresa va optar per una reducció de plantilla i que es va intentar disminuir les jornades dels treballadors amb més antiguitat amb la intenció "que tot funcioni i aguantar tots els llocs de treball". Almenys dos dels treballadors van acceptar l'acomiadament davant la perspectiva de treballar tan sols 20 hores i, per tant, cobrar la meitat.

En el cas de les tres treballadores que van endegar accions legals, la demanda judicial s'ha aturat gràcies a la resolució positiva de l'arbitratge. L'empresa va accedir a reincorporar-les en les mateixes condicions i fins i tot a pagar-los el salari complet del mes que van treballar a mitja jornada. No és així en el cas d'una quarta treballadora que sí que va acceptar la reducció de jornada, presumptament sense supervisió del comitè d'empresa i sota insinuacions d'acomiadament segons el lletrat. Aquest quart cas, que Gallego considera jurídicament més complicat ja que la treballadora va acceptar, amb la seva signatura, les noves condicions de treball, està pendent d'una altra resolució d'arbitratge que, en cas de ser negativa, desencadenaria un procediment judicial.

Prejubilacions i noves botigues

Segons el lletrat de les treballadores, la potestat que té l'empresa a l'hora de modificar les condicions de treball dels empleats no pot incloure en cap cas una reducció del 50 per cert de la jornada laboral, ja que això implica un canvi en la modalitat contractual que precisa del consentiment explícit del treballador i per tant no depèn tan sols de la voluntat del contractant. Per la seva part, Giraut assegura que es tracta de casos puntuals i que en cap cas l'empresa ha actuat malament ja que s'ha readmès les treballadores amb qui hi havia conflicte. L'empresa també ha fet algunes prejubilacions i, segons indiquen fonts dels treballadors, podria estar preparant un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de cares al setembre. Giraut va negar que ara mateix l'empresa preveiés aquesta mesura tot i que no va descartar que es pogués aplicar en un futur.

Mar Franc, que és propietat de la família de l'exalcalde i cap de llista de CiU a Platja d'Aro Joan Giraut, té una plantilla d'uns 70 treballadors a botigues de Platja d'Aro, Girona i Puigcerdà. En algunes botigues de Platja d'Aro s'han obert nous espais de venda i de fet hi ha prevista l'obertura d'una nova botiga de la franquícia holandesa G-Star.