Els hospitals públics catalans estan ultimant aquests dies les mesures que han d'aplicar per reduir els 1.000 milions d'euros que els 1.000 milions d'eurospreveu estalviar Salut, i el Trueta no és una excepció. Fonts de l'hospital van assegurar ahir que el centre sanitari té previst retallades d'un 11,1% del seu pressupost, mentre que en els CAP de l'Institut Català de la Salut (ICS) l'estalvi seria lleugerament superior, un 11,5%. Als centres concertats les retallades serien pressumiblement d'un 7% aproximadament.

Tot i que al llarg d'aquesta setmana els responsables del centre sanitari han d'acabar de perfilar com aplicaran les tisores, tot sembla indicar que aquestes afectaran a diversos camps. La mesura més consolidada és el tancament dels quiròfans de tardes. Des de l'hospital asseguren que aquesta activitat (creada per aminorar les llistes d'espera) deixarà de funcionar a partir de Setmana Santa i fins el proper mes d'octubre. El Trueta no serà l'únic centre de Catalunya que paral·litzarà aquest servei; els hospitals de Lleida també han reduït per aquí, i es preveu que els de Tarragona i Barcelona ho apliquin.

A banda d'això, també està prevista una dràstica reducció de material, tant des del punt de vista farmacèutic com també d'altres tipus d'elements fungibles. En la mateixa línia, també s'esperen retallades de personal, concretament aquells treballadors que estiguin amb contractes temporals, a més de reduïr les substitucions per vacances o baixes. Fonts hospitalàries consideren que les retallades al Trueta aniran més enllà i també podrien afectar als salaris dels treballadors.

Les reaccions a l'anunci d'aquestes mesures en el sí de la sanitat pública gironina no s'han fet esperar. El portaveu de Metges de Catalunya, doctor Josep Vilaplana considera que les retallades són "impossibles d'assumir" tal i com estan plantejades i les qualifica d'"excessives". En aquest sentit, espera que "aquest pas enrere serveixi per fer un gran pas endavant després". Per la seva banda el delegat de Catac-Cts, Ramon Serna afirma que les mesures "estan fetes per afavorir la sanitat privada, i això perjudica a tots i cadascun dels treballadors i usuaris", i tem que les retallades es facin més extenses.

Tisorada «benigna»

Els treballadors de l'hospital consideren que les retallades de l'11% són molt altes, però aquestes empetiteixen en comparació amb les aplicades a altres centres. En la reunió celebrada el dilluns entre el conseller de Salut, Boi Ruiz i els gerents i directors dels centres sanitaris, es va estipular que la mitjana de les retallades a l'ICS seria del 14%, tres punts per sobre la prevista a Girona.

Segons el doctor Vilaplana, això es deu al fet que "al Trueta durant aquest temps s'han anat fent els deures", i això ara es tradueix en unes retallades més "benignes", si es té en compte que en alguns centres aquestes superen el 17%. També opina el mateix Serna, i afegeix que "ara ho han volgut compensar".

El pla de xoc aplicat a Salut ha estat criticat durament per l'oposició. L'última veu que s'ha alçat en contra de les mesures és el president del PSC i cap de l'oposició, Joaquim Nadal, que va acusar el Govern de CiU de "carregar-se el sistema català de salut pública".

Nadal va afirmar que l'executiu està actuant contra "un model d'èxit" que havien exhibit quan governaven abans del tripartit. En una sessió plenària al Parlament, ho va definir d'una forma precisa: "plantes buides d'hospitals, menys llits i més burocràcia, menys quiròfans i més hores d'espera i l'anunci de retallades en serveis i plantilles. És un problema que els ciutadans viuen en pròpia pell: els serveis de salut que ofereix el Govern estan perdent qualitat".