La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau va plantejar dilluns la possibilitat d'obrir un debat a les escoles públiques: cal obligar els alumnes a portar uniformes? Aquest és i ha estat sempre un motiu de polèmica, un tema que sempre aporta opinions de tots els colors i diferents veus a favor o en contra. No obstant això, el sector públic coincideix en un punt concret: aquest debat actualment és "secundari" tenint en compte les dificultats que travessa el sector.

Així ho veuen sindicats com Ustec-Stes. El seu portaveu a Girona, Xavier Díez, opina que una reflexió com aquestes no fa cap mena de mal al sector, però creu que és "trist que els debats en educació es facin per temes secundaris com aquest". En aquest sentit, considera que el debat "no molesta", ja que el mateix sindicat "acull veus que poden estar a favor o en contra d'aquesta mesura", però creu que és insuficient per tractar les problemàtiques que alumnes, docents i pares es troben cada dia als centres educatius.

Diez proposa que si es plantegen discusions sobre la uniformitat a les aules, "potser també caldria fer un debat més extens, que es posin sobre la taula altres temes com ara quin model educatiu és el més adequat, o de quina manera s'han de distribuir les assignacions de recursos".

Des d'Ustec consideren que "de codis de vestuari i comportament se n'ha de parlar, però no és el tema central". Tot i no entrar a valorar si és millor que els centres públics facin dur uniforme als seus alumnes, sí que admeten que la mesura té coses bones i coses dolentes. Díez posa com a exemple alguns casos europeus, en què ha quedat demostrat que els alumnes amb un nivell socioeconòmic rendeixen més si van amb uniforme. "Això no vol dir que s'hagin de posar per davant idees abans d'actuar", concreta.

Mesura de "distracció"

Hi ha qui va més enllà i afirma que el debat sobre els codis de vestir a les aules és una forma per distreure d'altres temes més trascendents. El portaveu del sindicat Aspepc-Sps, Lluís Sobrino remarca que "ara mateix hi ha aspectes que ens preocupen més, com ara la implantació de la jornada intensiva. Sobre aquest punt, Sobrino afirma que en la major part de comunitats autònomes ja s'aplica, i la seva posada en marxa suposaria, a banda d'un major estalvi, millores de caràcter pedagògic. Aspepc-Sps també veu improbable l'aplicació d'aquesta mesura perquè considera que "actualment els joves no estan preparats per afrontar-ho".

En la mateixa línia se situa Roser Font, portaveu del sindicat Fete-UGT, que opina que "el sector actualment ha de resoldre altres temàtiques com per que ens hàgim de posar a debatre sobre la vestimenta". Font admet que hi hauria d'haver algun tipus de reglamentació en el vestir i també en el comportament, "però això no vol dir que estiguem d'acord amb la uniformització".

Fete-UGT veu important que es respecti el dret de cadascú a exercir la llibertat i el respecte a les diferències. "Respectem molt el dreta a ser diferent i educar en la diversitat de valors. Però ara no toca fer aquest debat, pensem que és una mesura per despistar el personal". Amb això, Font afegeix que en un context de retallades i de falta de recursos, "és millor mantenir el que tenim, no escatimar en aquests recursos i anar a potenciar aspectes com la qualitat de l'ensenyament, en lloc de discutir sobre si fer que els alumnes portin bates o no".