El futur del massís de les Gavarres s'ha començat a debatre aquest dissabte a la Societat Recreativa La Concòrdia del municipi deSant Sadurní de l'Heura. A partir d'aquest debats es definirà el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de l'Espai Natural de les Gavarres. Ara arranca una primera fase de redacció del Pla especial, que abasta fins a l'aprovació inicial, s'allargarà fins a finals d'aquest any 2011.

Aquest pla serà l'instrument tècnic i jurídic a través del qual es podran establir els objectius de conservació dels espais naturals protegits i permetrà definir les característiques de l'espai.

De la mateixa manera, el pla ordenarà el territori i regularà les activitats i els usos que es podran realitzar en el massis. També s'ha previst incloure un programa d'actuacions.

Àmplia convocatòria

Amb motiu de l'inici dels treballs, es convoquen totes les entitats, organitzacions, empreses i persones interessades a participar en el Pla, i es conviden a assistir als tallers com el que s'ha realitzat a Sant Sadurní de l'Heura.

El biòleg del Consorci de les Gavarres Oriol Granyer va explicar que en aquestes jornades de debat hi assisteixen els propietaris forestals, les persones que resideixen en el massís i tota la gent que estigui interessada en l'entorn natural amb l'objectiu de confrontar els interessos de cadascuna de les parts.

D'altra banda, s'ha obert un portal (www.plaespecialgavarres.cat) a través del qual es pot contestar l'enquesta electrònica destinada a recollir les opinions i les percepcions de la ciutadania, entitats, administracions, organitzacions i persones propietàries respecte al medi natural i el paisatge de les Gavarres.

D'altra banda, Oriol Granyer va explicar que de cara a la nova temporada de calor ja s'ha arrelgat els camins principals i les infraestructures de prevenció d'incendis. Però encara s'ha de resoldre bona part de les parcel·les que són de propietat privada. De totes maneres, el biòleg del Consorci va concretar que a causa dels efectes de la nevada del 8 de març de 2010 hi ha feina de neteja forestal "per anys".