La saturació de la justícia no és un problema nou. No obstant, l'actual crisi econòmica ha dificultat, encara més, el dia a dia dels jutjats gironins. La saturació es dóna sobretot en els jutjats mercantils que s'encarreguen principalment de la tramitació dels concursos de creditors. En només tres anys, el nombre de demandes en aquestes sales ha crescut un 80% a la demarcació de Girona. Segons la memòria dels jutjats gironins, l'any 2007 es van presentar 456 demandes mercantils. L'any passat, aquesta xifra es va tancar en 253. Una situació similar s'ha viscut en les sales de primera instància que l'any passat van rebre un 69% més de casos que el 2007.

Per alleugerir la feina dels jutjats, Miquel Rodríguez - del Consell d'Advocacia - aposta per "impulsar més la mediació i també controlar l'accés a la justícia gratuïta". Segons apunta, moltes qüestions es podrien resoldre fora de l'àmbit judicial.

Rectificar és de savis. O almenys aquesta és la filosofia del Departament de Justícia. El Departament, encapçalat per Pilar Fernández Bozal, ha canviat fins a dues vegades les limitacions en matèria de despeses de personal de l'Administració de Justícia. Malgrat que en un primer moment no preveia cobrir les baixes, el mes de febrer va autoritzar cobrir fins a un 50% dels llocs de treball vacants dels jutjats i del personal de reforç. Una cobertura que va ser qualificada d'"insuficent" pels professionals del sector que advertien dels perills d'ofegar encara més el sistema judicial i condemnar-lo al col·lapse. Pocs dies després de rebre les queixes del sector, el Govern acordava cobrir tot tipus de baixes laborals per garantir el bon funcionament dels jutjats. Amb aquesta nova modificació, i fins que no siguin vigents els pressupostos de 2011, es podrà donar un 50% de les vacants i baixes del personal de Justícia.

Col·lapse d'expedients

El sector de la Justícia mira amb cautela les retallades.Figueres és un dels jutjats més saturats de la província de Girona.Els funcionaris de Justícia es van manifestar dijous a Barcelona en contra de les retallades El jutjat de Blanes té uns 2.000 casos pendents.

És temps de retallades i ni la justícia ha escapat de la tisorada del Govern català encapçalat per Artur Mas. La recepta per reduir la despesa en aquest sector afecta, sobretot, el personal. Es redueix el pressupost i es limita la cobertura de vacants. Unes retallades pressupostàries que, segons jutges, sindicats i advocats, afecten de ple al ciutadà ja que les causes aniran més lentes. "A l'estiu, alguns jutjats com Figueres i Blanes podrien arribar a una situació caòtica", adverteix Pere Haro del sindicat de justícia STAJ.

A la província de Girona hi ha 57 jutjats, a més de l'Audiència Provincial. Quatre de cada deu estan sobrecarregats de feina, segons el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba. Blanes -amb 2.000 casos pendents - i Figueres - amb més d'un miler en tramitació - són els punts "vermells" de la demarcació. Una xifra de saturació que el sindicat STAJ eleva fins al 70 o el 80 per cent.

La falta de personal i recursos és un vell problema de la justícia però els sindicats acusen al Govern de posar la justícia contra les cordes amb la retallada. "La gent fa moltes hores extra sense cobrar per treure feina", explica Haro.

La situació més crítica es viu en alguns jutjats de nova creació, com el penal d'instrucció número 6 de Blanes on, segons STAJ, la plantilla està incompleta. "Aquest jutjat se'n ressentirà i la feina no sortirà", corrobora Lacaba.

L'elevat índex d'interinatge és un altre dels entrebancs que dificulten el bon funcionament de la justícia. Segons dades de la Generalitat, un total de 763 persones treballen a l'Administració de Justícia a la demarcació de Girona. Més de la meitat són interins.

L'interinatge, però, va més enllà i també afecta els jutges i secretaris judicials. Un exemple d'aquesta temporalitat es viu a Figueres, on el 75% de jutges són interins. Un percentatge que s'eleva fins al 100% en el cas de Blanes.

Malgrat les retallades, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, assegura que la situació a Girona no és tan preocupant com a Barcelona o Tarragona i veu difícil que aquí es visquin situacions de col·lapse com va passar als jutjats de Reus, on es va tancar l'atenció al públic.

Més ajustos

Les retallades també poden afectar els advocats del torn d'ofici. La proposta del Govern passa per reduir un 4% la retribuició d'aquest col·lectiu i un 5% les subvencions que es destinen a cadascun dels col·legis per a les tasques de gestió de l'assistència jurídica. La proposta - que afectaria a 620 advocats d'ofici de la província de Girona - ja ha estat rebutjada pel Consell de l'Advocació Catalana. Els advocats consideren que no es poden retallar més els mòduls d'actuació professional, perquè ja es van congelar l'any passat i perquè ja estan "molt per sota del que es percebria per la mateixa actuació en l'àmbit particular". "S'està pagant un 10% del que es pagaria per la via particular", explica el president de la comissió de torn d'ofici del Consell de l'Advocacia Miquel Rodríguez Zamora. En els propers dies, els advocats presentaran la seva proposta al Govern per reduir despeses. La Fiscalia tampoc no escapa de les mesures d'austeritat. Es planteja suprimir els serveis territorials davant la falta de personal i pressupost per mantenir-los en marxa. Així ho va anunciar a principi de mes la fiscal en cap, Teresa Compte, en una visita al Parlament.

Toca estrènyer-se el cinturó però les mesures plantejades per la Generalitat no agraden a tothom. Els funcionaris de l'Administració de Justícia van tornar a sortir al carrer aquest dijous per protestar contra les retallades pressupostàries i de personal que els afecten. Asseguren que la reducció de les places d'interinatge empitjorarà el servei. Només el temps ho dirà.