ERC ha alertat de la "recentralització" que està portant, al seu entendre, el nou govern de CiU a la Generalitat, amb decisions com el tancament de la unitat coronària de l'hospital Josep Trueta (tot i que encara no s'ha confimat oficialment) o l'endarreriment del projecte del nou hospital. Segons la diputada Carme Capdevila, durant els primers cent dies del nou Govern CiU ha estat "improvisant", amb "nombroses relliscades i contradiccions", en temes com la limitació de la velocitat a 80 quilòmetres per hora o l'impost de successions. També lamenta que des de l'actual Govern s'hagi volgut "justificar aquesta inactivitat" amb retrets a l'anterior Govern, i denuncia que s'ha començat el "desmantellament dels serveis públics bàsics" i que s'ha defugit de qualsevol enfrontament amb el Govern espanyol.

Pel que fa a les comarques gironines, Capdevila ha detectat una "clara voluntat de recentralització" de tots els serveis, després dels set anys de tripartit que, segons va explicar, es van caracteritzar per l'aposta pels serveis de proximitat. Un exemple, segons assenyala, és la unitat coronària del Trueta, que funciona gràcies a un acord amb la Vall d'Hebron i que estalvia a les famílies el desplaçament fins a Barcelona per tal de poder estar al costat dels pacients. Ara, en diverses ocasions s'ha apuntat -i desmentit- que aquest servei es podria tornar a traslladar a Barcelona.

Cadepvila també creu que el Govern de CiU es caracteritza per una "poca defensa del territori", i posa com a exemple la poca quantitat d'alts càrrecs gironins nomenats. "Això pot influir en la presa de decisions, com hem vist per exemple amb tot el tema de l'aeroport i Ryanair, ja que a hores d'ara no s'han reunit encara amb la companyia", va lamentar.

Pel que fa a l'educació, va lamentar que hi hagi instituts programats que no es faran, com per exemple el de Riells i Viabrea, que, segons va advertir, provocarà una saturació a les aules de la veïna Hostalric. A més, va recordar que la prioritat era combatre el fracàs escolar, però creu que en canvi s'han creat "cortines de fum" com el debat dels uniformes o la prohibició als directors de parlar amb la premsa.

D'altra banda, va lamentar que les retallades de Salut s'hagin concretat a Girona en deixar sine die la construcció del nou Trueta, i que també s'hagi deixat en l'aire la nova comissaria de Salt malgrat els darrers aldarulls viscuts en els darrers mesos.

Capdevila, finalment, lamenta que s'hagi fet una "política de maquillatge" que no s'hagi concretat en una reducció de directors territorials, i que no s'hagi fet res per tal de lluitar contra l'atur.

Davant d'aquesta situació, el també diputat Pere Bosch va explicar ahir que el seu partit treballarà tres eixos principals durant els propers mesos: vetllar per la defensa del territori, per tal d'intentar que totes les decisions importants no es prenguin a Barcelona; vetllar "perquè es mantingui el nivell d'Estat del Benestar" i reaccionar immediatament davant de totes aquelles decisions que afectin el territori.

Per tal d'acostar-se a la societat gironina, ERC reforçarà l'oficina virtual que tenen a través de la seva pàgina web i obriran una oficina parlamentària setmanal a Girona, els dilluns de 5 a 8 de la tarda, per tal de trobar-se amb representants del territori.