Tretze col·lectius representatius d'estudiants, docents i famílies demanen als consells escolars que es pronunciïn sobre les retallades econòmiques i denunciïn els problemes que estan causant als seus centres. Aquestes organitzacions volen que els consells adrecin les seves queixes al president de la Generalitat, al Departament d'Ensenyament i al Síndic de Greuges. Al mateix temps, els anuncien que posaran en marxa un procés de mobilitzacions per aconseguir que l'administració recuperi i augmenti la inversió en l'educació pública.

La decisió d'intentar mobilitzar els òrgans de control de les escoles i els instituts va sorgir d'una reunió mantinguda dijous, convocada per discutir "les retallades pressupostàries i en temes de personal que s'estan produint des de fa temps". Aquest assumpte els genera "preocupació" i -segons afirmen en la proposta que estan fent arribar als consells escolars- els ha fet posar d'acord a l'hora de "valorar la gravetat de la situació".

Els promotors d'aquesta acció són agrupacions juvenils -les associacions d'Estudiants Progressistes i de Joves Estudiants de Catalunya, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, el Sindicat d'Estudiants i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya-; entitats de docents -l'Associació de Mestres Rosa Sensat i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya-; les federacions d'associacions de pares i mares de Catalunya i de pares d'educació de secundària -Fapac i Fapaes- i sindicats representants del professorat -UGT, Ustec·STEs i CCOO.

Abans de tirar endavant altres mesures, van considerar prioritari adreçar-se "a les persones responsables del govern i el control de cada centre educatiu" -els consells escolars-, van decidir treballar de manera conjunta i promoure el debat amb la voluntat que sorgeixein propostes. Amb aquesta intenció, els tretze col·lectius adrecen als consells escolars una proposta de resolució perquè la discuteixin i la modifiquin de la manera que els sembli convenient per, després, enviar-la al president Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el síndic de Greuges, Rafael Ribó.

En el model de queixa que plantegen als consells escolars els demanen que comparin els pressupostos per a despeses corrents que la Generalitat els va assignar l'any passat i aquest, destacant la quantitat reduïda; sobre aquesta qüestió, Ensenyament va informar que reduïa un 20% la seva aportació respecte el 2010, a l'espera de què s'aprovin els pressupostos de 2011. També insten a quantificar l'augment d'alumnes i el seu nombre per aula; a més d'especificar com ha afectat el seu centre la decisió de no substituir cap baixa permanent o temporal del personal d'educació infantil a les llars d'infants, el d'administració i serveis de la Generalitat, el tècnic en educació infantil que fa de reforç a P3, el d'educació especial o el professorat de religió catòlica, entre d'altres, recollida en un decret del Govern.

Quatre exigències

El document es tanca amb quatre exigències: l'augment de l'assignació pressupostària al centre, la substitució de totes les baixes i la reposició de totes les vacants de personal, el respecte a les ràtios legals vigents i la restitució dels salaris i els drets dels treballadors.