Els acompanyants que decideixen passar la nit al costat d'un malalt a l'Hospital de Campdevànol poden escollir entre seure i passar una nit de sofriment o estirar-se i gaudir d'una relativa comoditat pel preu de cinc euros per nit. L'usari pot comprar targetes carregades amb els serveis que ha contractat. Després només li cal introduir la tarja al lloc precís del seient. Tot seguit, el seient s'estira i es converteix en una espècie de llit prou còmode com per evitar dolors musculars. Es tracta d'un servei incorporat pel centre hospitalari amb l'objectiu d'atendre una necessitat dels familiars que tenen el costum de no deixar sol el malalt.

Segons va precisar, ahir, el gerent del centre, Joan Grané, la mesura està desvinculada de la retallada de recursos del Govern envers la sanitat. «Es tracta d'un plantejament que es va fer abans de la retallada», va indicar. Va explicar que es tracta d'un servei de comoditat comparable als televisors que hi ha a les habitacions i que funcionen posant-hi monedes. El gerent va apuntar que el centre compta amb 30 seients abatibles per les 60 habitacions. Va exposar que fer companyia als malalts és innecessari perquè ja són atesos pel personal. Això no obstant, segons ell, es tracta d'una opció voluntària que reconforta l'acompanyant i el malalt.

Retallada d'1,2 milions d'euros

D'altra banda, Grané va indicar que Salut aportarà a l'Hospital 1,2 milions d'euros menys que el 2010. Va explicar que el centre estudia com afrontar la retallada. La proposta de l'Hospital de Campdevànol primer haurà de ser aprovada pel Patronat. De moment, el centre hospitalari del Ripollès estudia totes les vies possibles que suposin estalvi. L'avaluació passa per un augment de l'activitat privada que sumada a la de les mútues suposa quasi un 4 % del total. Fonts de l'Hospital han admès que no es pot descartar un expedient de regulació d'ocupació (ERO). En aquest moment l'Hospital ocupa uns 230 treballadors, un 90% dels quals disposen de contracte estable. Les mateixes fonts marquen una situació de més inseguretat laboral comparada amb anys anteriors.

L'Hospital de Campdevànol és un centre que des de fa temps ha apostat per l'eficiència. Algunes de les mesures que arran de la retallada han assumit altres hospitals, com ara no fer operacions a les tardes o no donar aigua en els menjars, l'Hospital de Campdevànol ja fa temps que les aplica.

De moment, no hi ha data sobre la publicació de les mesures d'estalvi.