L'instut-escola de Riells i Viabrea no començarà a funcionar durant el curs vinent 2011-2012, després que els grups de Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular de Catalunya (PPC) hagin decidit rebutjar la petició d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a la Comissió d'Ensenyament i Universitats, en què es volia instar al Govern de Catalunya que reconsiderés la seva decisió de no començar a cursar primer d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) en un institut-escola a Riells a partir del setembre.

Una notícia que va saltar el mes de febrer passat, després que des dels Serveis Territorials d'Ensenyament s'informés a l'Ajuntament de Riells i Viabrea que hi havia canvis i per tant, no es posaria en marxa el curs vinent. Davant d'això, la diputada gironina d'Esquerra al Parlament de Catalunya Carme Capdevila va presentar la proposta de resolució perquè es reconsiderés aquesta idea, perquè al seu parer l'equipament és molt necessari.

Les raons, segons contempla la proposta de resolució d'ERC , responien a la "impossibilitat d'ampliar l'institut d'Hostalric", centre on estudien els alumnes d'ESO de Riells i també, perquè???? a Riells ja s'havien cedit els terrenys, suficients, per ubicar aquest nou centre escolar a prop de l'escola El Bruc, al final de l'avinguda del Ferrocarril. Un fet que al parer d'ERC havia de permetre també descongestionar el centre d'Hostalric, que es toba al límit pel que fa a l'escolarització.

Davant de la resposta de CiU i PPC, amb el rebuig de la seva proposta de resolució presentada a la Comissió d'Ensenyament, la diputada gironina Carme Capdevila assegura que "el Govern ha d'entendre aquestes demandes del territori si, com va dir, l'educació és una de les seves prioritats" i va afegir que des del seu grup parlamentari es "vetllarà pel compliment de les previsions que es van fer al seu moment, que en tots els casos eren fruit d'una necessitat de resposta a les demandes escolars de les nostres comarques i municipis".

L'institut-escola de Riells i Viabrea és una de les obres previstes pel tripartit que ha patit les retallades del nou Govern de la Generalitat en l'àrea d'Esenyament, mentre que l'altre que es preveia a la comarca de la Selva, el de Lloret de Mar, ja té les obres començades i finalment es posarà en marxa.