Participació diferenciada en les consultes sobiranistes celebrades ahir a Blanes i Sant Julià de Ramis. El municipi de la Costa Brava va tenir un 95,7% de participació (2.841 de vots sobre un cens convocat de 33.534 persones). En canvi, la consulta a Sant Julià va registrar el 15,06% (282 sobre 1.872 persones). El sí obtingut a ambdós municipis té lleugera diferència: 95,7 i 98,23%. Blanes Decideix es va mostrar satisfeta pel resultat aconseguit i va remarcar que les persones que van emetre el vot arribaven a cada taula convençudes. Interrogats com valoraven la participació, va afirmar que responia a les característiques sociodemogràfiques del municipi. Sant Julià Decideix va fer una valoració positiva de dades de participació i de com havia transcorregut el dia.

La jornada de consulta es va desenvolupar sense incidents i amb la calor, gairebé d'estiu, que, segons les diverses fonts, va facilitar o impedir una major afluència de visitants. A tall d'exemple, el bon temps va possibilitar que hi hagués més concurrència de persones en les taules situades vora la línia de mar del municipi de la Costa Brava, segons va explicar fonts de Blanes Decideix, una plataforma formada per una trentena d'entitats polítiques, culturals i esportives que, ahir, va aconseguir mobilitzar 130 voluntaris. A Sant Julià de Ramis, una de les converses que van sortir en temps d'espera de més votants va ser que, segurament, la calor havia portat la gent en direcció a les platges. En aquest sentit, Joaquim Planells, portaveu de Blanes decideix, explicava, a primera hora del matí a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), que "si passegen per la vila, les persones que potser no pensaven votar, s'acabaran animant".

Segons va informar l'ACN, algunes taules de Blanes tenien, inicialment, poques paperetes del no i del vot en blanc, però els organitzadors ho van solucionar ràpidament. Abans de dinar, es van produir algunes cues per votar, tot i que els registres de participació no eren alts. Sense comptar amb l'anticipat. El 2,37% del cens convocat havia votat fins a la una del migdia i, a Sant Julià, el registre pujava fins el 2,64. Xifres de les més baixes de Catalunya. Com a referència, sumant el vot anticipat, Blanes havia votat, en el mateix horari, el 5,5% del cens. Jaume Casamitjana, portaveu de la plataforma Sant Julià de Ramis Decideix, comentava que, en el municipi, hi ha hagut implicacions de les entitats però, alhora, deixava entreveure que esperava més implicació de les formacions polítiques. Els votants, de diferent franges d'edat, explicitaven, conversant amb la resta de persones amb què coincidien, un discurs força unitari respecte al sentit i la funció de les consultes, i del resultat que es podia derivar. Un veí deixava clar que «si hi ha una participació alta, els polítics no les poden obviar». L'anècdota: va votar una persona de 95 anys.