El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va garantir ahir el 100% de l'atenció urgent, primària i de malalties greus, en aplicació d'un acord aprovat pel Consell Executiu del Govern per desactivar una alarma que veu injustificada i calmar el malestar generat per les retallades sanitàries entre els professionals i la població.

«Sensible» per la reacció generada i en un intent de llançar un missatge de confiança a la ciutadania, Ruiz va anunciar aquest acord, pel qual el Govern es compromet a garantir la qualitat assistencial en els esmentats àmbits, i en defensa de l'actual model sanitari d'accés universal i gratuït.

Ruiz va assenyalar com a línies vermelles d'un triangle equilàter «inqüestionables» l´atenció urgent, d'accessibilitat a la primària i seguiment normal dels malalts greus. A part d´això, l'acord garanteix els programes de diagnòstic ràpid, una gestió de llistes d'espera amb criteris clínics, una dotació de personal i llits suficient i adequada a les necessitats i a la seguretat del pacient.

El pla però no va ser del gust dels professionals. El sindicat majoritari Metges de Catalunya (MC) va considerar «ridícul» l'acord de garanties sanitàries, remarcant que es tracta d'una «bombolla d'aire» que no aporta res de nou: «Els metges no necessitem de cap acord de Govern per exercir la nostra professió i preservar la salut del pacient. Aquesta és la nostra raó de ser». Els partits de l´oposició també van carregar contra la mesura considerant-la una «cortina de fum», o «pedaç» davant el conflicte als hospitals, i van anunciar que se sumarien a la manifestació de demà a Barcelona.

Per la seva banda, la ministra de Sanitat, Leire Pajín, va qüestionar si és idoni que Catalunya emprengui un estalvi pròxim als 1.000 milions d'euros en el pressupost sanitari després d'haver eliminat l'impost de Successions. Pajín va especificar que, si fos ella l'encarregada de decidir entre eliminar l'impost de Successions o garantir la prestació sanitària, ho tindria «molt clar».