La reducció de vols a l'aeroport de Girona es farà especialment notable durant aquesta Setmana Santa. Tot i que es celebra en dates més tardanes que l'any passat i normalment això significaria més turisme, consolida la seva tendència a la baixa amb un 28,7% menys de vols -operarà 806 moviments- i un descens similar, del 28,7%, en el nombre de seients oferts, que seran en total 151.124. El dimecres 20 d'abril serà el dia amb més activitat, amb 78 operacions a l'aeroport i 14.736 seients oferts. El descens en el nombre de vols i de turistes arribats es deixarà notar sobretot en els hotels de la ciutat de Girona, que tenen un 20% menys de reserves que en la Setmana Santa de 2010. Mentrestant, Aena anunciava ahir que reduirà en un 45% els costos opera?tius amb la liberalització de les primeres tretze torres d'aeroports...entre els quls no hi ha el de Girona.

La crisi a l'aeroport de Girona contrasta amb l'auge del de Barcelona, que reforçarà durant la Setmana Santa la seva tendència a l'alça dels últims mesos, amb un augment dels vols operats del 18,2%. Fins i tot el de Reus millorarà, ja que duplicarà els moviments realitzats en aquest període de vacances.

El Prat espera operar entre avui i dilluns 25 un total de 9.278 vols que oferiran 1,5 milions de seients, un 25,8% més que en la Setmana Santa anterior, segons les previsions d'Aena. Dilluns de Pasqua serà el dia amb més operacions registrades (947 vols), seguit de divendres 15 (927), Dijous Sant (899) i Divendres Sant (875).

Hotelers optimistes a la costa

Els hotelers del litoral gironí encaren amb optimisme la Setmana Santa. El fet que les vacances caiguin en dates més tardanes ha fet que més hotels costaners hagin obert. Els establiments de la Costa Brava centre van registrar l'any passat ocupacions al voltant del 65%, unes xifres que, aquest any, esperen superar, i a la Selva marítima s'espera una ocupació mitjana del 75%. Els càmpings de la demarcació també esperen creixements d'un 5-7% i les cases rurals estan pràcticament al 100% per al cap de setmana fort de les vacances.

La climatologia acabarà concretant les previsions d'ocupació. Els hotelers asseguren que els clients cada vegada reserven més a darrera hora a l'espera del temps que farà i també de les ofertes d'última hora. En general, però, el sector afronta amb optimisme la Setmana Santa i asseguren que les xifres d'ocupació de l'any passat es poden superar.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria, actualment els hotels del litoral que més reserves tenen són els de la Selva Marítima, on s'esperen ocupacions mitjanes entre el 75% i el 80%, unes xifres superiors a les de l'any passat. A l'Alt Empordà, però, s'esperen ocupacions més baixes, a l'entorn del 50%.

La federació espera que sigui la costa el territori que més turistes atregui i, per això, espera ocupacions a les comarques de muntanya -Garrotxa, Ripollès i Cerdanya- que oscil·laran entre el 50% i el 58%.

No serà així en el cas de la ciutat de Girona. Els hotels de la capital preveuen pitjors registres: la davallada de vols a l'Aeroport de Girona farà caure fins a un 20% les reserves respecte el 2010.

El secretari d'estat de Transport, Elías Taboas, va anunciar ahir que amb la liberalització de les 13 ?pri?meres torres d'aeroports -Girona no hi és entre ells- els costos opera?tius passaran de 33 a 19 milions d'euros. Taboas, a més, va assegurar que és "una bona inversió per a les economies locals" atreure passatgers als aeroprts, ja que cada visitant gasta entre 600 i 700 euros.