La presència de seitons morts a la platja de s'Abanell de Blanes a l'alçada dels càmpings aquest dilluns el matí va encendre les alarmes dels turistes i veïns de la zona. Els pescadors de Blanes asseguren que hi ha una explicació de la seva presència arran de costa, expliquen, i que no va pas ser per una embarcació pesquera que llancés els peixos morts dins el mar sinó que hauria estat la forta presència de bancs de tonyina vermella juvenil a tocar la costa el que hauria provocat l'aparició d'aquests peixos morts a la platja.

En concret, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes Eusebi Esgleas i president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors va destacar ahir que fa entre 20 i 25 anys que no hi havia tanta tonyina vermella juvenil a les aigües de la Costa Brava i que hi havia hagut "una recuperació excepcional" d'aquesta espècie a la zona.

I que, per tant, el cas dels seitons de Blanes no ha estat una casualitat ni tampoc que una barca llancés peixos que havia pescat sinó que la presència d'aquest peix està provocada perquè un depredador -la tonyina vermella- persegueix el seitó i la sardina fins al punt, va destacar Esgleas que "va empenyent-los cap a la costa" i llavors, acaba morint a la platja com va passar en el cas d'aquest dilluns a s'Abanell de Blanes.

La pesca de tonyina vermella està regulada per organismes internacionals i per diversos reglaments de la UE que estableixen determinades quotes de captura i altres mecanismes de control, cosa que provoca que no se'n puguin pescar gairebé i només hi hagi unes onze embarcacions a tot Catalunya autoritzades, va destacar Esgleas. Aquests episodis de trobar seitons i sardines morts a la platja, per tant, si no hi ha canvis en la població de tonyina es poden anar repetint.

El patró major de la Confraria de Blanes va explicar que alguns dels pescadors de la flota han vist aquests dies com rellueix el banc de tonyines que hi havia a prop de la costa i que per tant, la imatge de gavines mar endins menjant peix devia ser que havien detectat aquestes tonyines joves, ja que va dir Esgleas "les sardines i seitons quan moren no suren pas sinó que van mar endins".

En un altre àmbit, ahir el Govern català va autoritzar a l'Institut Català de Crèdit Agrari a obrir dues línies de préstecs per als pescadors i armadors aturats temporalment de 2 milions d'euros. La flota de marisqueig de petxina lluent del port de Blanes es pot acollir a aquest ajut.