Les noves tecnologies han aterrat al Via Crucis Vivent de Sant Hilari, que se celebra divendres. En concret a través d'una apliació de mòbil s'ofereix un servei gratuït de localització dels espais d'interpretació del Via Crucis utilitzant els últims avenços tecnològics en dispositius mòbils i fent ús de la tecnologia coneguda com a realitat augmentada.

Una tecnologia emergent en el camp de les tecnologies de la informació combina el món real amb dades i continguts generats per ordinador (realitat virtual) en la qual objectes gràfics i continguts multimèdia són combinats amb seqüències filmades del món real en temps real. L'objectiu és augmentar la informació que aporten els objectes del món real que s'observen incorporant informació, gràfics i objectes multimèdia propis d'entorns virtuals, com ara Internet, a la visualització d'aquests objectes.

El creador d'aquest projecte, que utilitza l'aplicació de realitat augmentada Layar, és un hilarienc, en Gerard Guiu, que amb la col·laboració de l'Àrea de Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Sant Hilari han potenciat aquesta aplicació que com explica ell mateix "et geoposiciona i a través de la pantalla amb la realitat augmentada et diu què tens als voltants i quines estacions del viacrucis hi ha i t'amplia informació" a banda, destaca Guiu "també et traça la ruta".

Aquesta és la primera fase del projecte de realitat augmentada del Via Crucis Vivent de Sant Hilari i en una segona, es preveu que es puguin introduir àudios i vídeos en les explicacions que ara pot veure el visitant.

"Tradició i modernitat"

Amb aquesta aplicació, segons l'alcalde de Sant Hilari Joan Garriga "l'ajuntament de Sant Hilari fa un pas important en l'àmbit tecnològic, aportant una solució innovadora pensada pels visitants i que alhora evidencia la voluntat de sumar tradició i modernitat". A banda, relata el batlle "està previst en un futur posar en marxa aquesta aplicació als diferents elements turístics, culturals i tradicionals". El servei es va posar en funcionament aquest dilluns.

D'altra banda, enguany també és la primera vegada, que el Via Crucis Vivent de Sant Hilari sortirà havent estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi 2010 i per haver estar reconegutrecentment, com a Patrimoni Cultural.