Les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Selva Interior es troben en peu de guerra davant la possibilitat que se'ls reunifiquin els serveis de guàrdia per part del Departament de Salut. Per aquest motiu, des de fa uns dies tant en els dispensaris on s'ofereix aquest servei com en d'altres ambulatoris del territori els professionals han engegat una recollida de signatures per evitar o com expliquen professionals del ram, estar més informats de quina serà la decisió final que es vol emprendre des de la Generalitat.

En les ABS d'Anglès, Breda-Hostalric i Cassà de la Selva (Gironès) és on s'està duent a terme aquesta recollida de firmes des de fa més dies i professionals de la salut l'han anat estenent per la resta del territori que inclou els dispensaris d'Arbúcies-Sant Hilari, Santa Coloma de Farners i Sils-Vidreres-Maçanet.

La recollida de signatures es fa, expliquen, perquè des de diversos fronts se'ls ha comentat la possibilitat d'aquest canvi en l'organització dels serveis de guàrdies i volen evitar que es faci d'una manera que pugui arribar a perjudicar els pacients. I és que els usuaris dels centres d'atenció primària (CAP), com ara el d'Anglès, tenen en l'actualitat després de les visites ordinàries un servei de guàrdia obert durant tot el dia i que en fan ús no solament les urgències de veïns del municipi sinó també dels pobles del voltant, que tenen els seus dispensaris tancats en aquelles hores.

"No perjudicar l'usuari"

Tot i això, la recollida de signatures deixar clar que el que es vol no és posicionar-se en contra d'una possible reunificació de les guàrdies sinó que el que es vol evitar és que perjudiqui el pacient, situant per exemple una sola ABS com a punt de guàrdia en tota la Selva Interior. I com a argument, asseguren que la part interior de la comarca de la Selva té les seves ABS dispersades territorialment, per la qual cosa desplaçar-se entre municipis i per urgències podria suposar un inconvenient en veïns per exemple que viuen a Breda i haguessin d'anar fins a Anglès en cas de necessitar els serveis.

Aquesta recollida de signatures està tenint bona acollida entre els veïns que volen evitar la reunificació de les guàrdies. I quan en tinguin suficients, els professionals d'aquí uns dies les enviaran en els ajuntaments afectats per tal que aquests intercedeixin, els donin suport i esbrinin quina és la intenció real d'aquest canvi per part de Salut. Tot i això, el departament va anunciar ahir que no parlarà de més retallades en el camp de la sanitat fins després de les eleccions municipals i aquest cas de la Selva interior podria haver-se d'esperar també uns dies fins que no se sàpiga la intenció.