Els sindicats que negocien amb el Departament d'Ensenyament esperen rebre avui concrecions sobre les plantilles per al curs vinent, quinze dies després que la Conselleria els plantegés una proposta que inclou un estalvi de 2.700 docents gràcies al fet d'ampliar una hora l'horari setmanal de classes de mestres i professors.

El mateix document preveu que les jubilacions voluntàries d'aquest curs generaran 1.454 vacants que es necessitaran 1.933 docents per atendre la incorporació de nous alumnes, que 1.875 mestres duran a terme tasques de reforç a primària i que se'n destinaran 1.152 a la nova diversificació de l'últim curs d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i del Batxillerat.

La proposta que el Departament d'Ensenyament va posar sobre la taula en l'última reunió amb els sindicats també quantifica el nombre de mestres que ara s'ocupen de la sisena hora a primària, a punt d'eliminar-se per restringir-la als centres en entorns socioeconòmics desfavorits encara per definir. D'acord amb la informació de la Conselleria, el curs vinent es preveu destinar 540 docents per mantenir l'hora complementària allà on Ensenyament decideixi; mentre que enguany n'hi ha 2.800 encarregats d'aquesta tasca.

Les dades de la Conselleria es completen recordant que el juliol passat es van nomenar 5.110 professors substituts, 3.334 dels quals havien treballat almenys 9 mesos durant el curs 2009-2010. Aquesta apreciació del temps de serveis prestats és important perquè la reorganització de plantilles anunciada per la consellera Irene Rigau especificava que cal un mínim de 9 mesos per tenir plaça en els nomenaments de juliol, quan fins ara n'hi havia prou amb mig any.

En conèixer aquest plantejament, els sindicats que s'asseuen a la mesa de negociació van demanar al Departament que aclarís els criteris amb què ha calculat cada apartat. Tots ells recalquen que aquestes previsions no assumeixen adequadament la incorporació de prop de 15.000 alumnes nous al sistema educatiu català i que sí suposen una reducció efectiva de la plantilla.

La Federació d'Ensenyament de CCOO qüestiona les xifres de la Conselleria i la seva afirmació que el curs vinent no reduirà el nombre de professorat, incidint en l'estalvi de 2.700 docents perquè hauran d'impartir una hora més de classe; mesura que evita haver de contractar-ne més. Per a un portaveu del sindicat, Àngel Garcia, les intencions del Departament queden clares si es fa una senzilla multiplicació: "si hi ha 68.000 docents a tot Catalunya i fan una hora més cadascun...". Ell mateix qualifica de "trampa" que Ensenyament anunciï que hi haurà 1.875 mestres dedicats a oferir reforç a l'alumnat de primària, ja que si fins ara la sisena hora era per a tots els cursos la nova modalitat es limitarà als de primer i sisè. Garcia afegeix que aquest reforç es realitzarà en horari "postlectiu" -mentre que la sisena hora era lectiva- i que, per fer-lo, caldrà que les direccions dels centres ho demanin.

Cobertura de les jubilacions

Pel que fa a la previsió que 540 mestres continuïn al càrrec de la sisena hora en centres de contextos desfavorits, CCOO remarca que aquesta xifra equival a unes 300 escoles, per a les quals encara no hi ha cap criteri objectiu de designació.

Àngel Garcia també es va referir al càlcul de les jubilacions voluntàries que es produiran aquest any i al fet que, segons va afirmar, Ensenyament només té la intenció de cobrir en un 50%.