Crític i reivindicatiu. Així és com es va mostrar el pregones de les Fires i Festes de la Santa Creu d'enguany, el personatge d'en Berruga, dels gegants de la ciutat. És tracta del capgròs més antic de la capitalt altempordanesa i, ahir, davant d'una plaça de l'Ajuntament plena a vessar va reivindicar la trajectòria del personatge i es va mostrar crític amb diversos canvis que ha experimentat la ciutat. "Abans hi havia alguns camins de burro i ara, moltes esquenes d'ase" o "tenim la fortalesa més gran i important d'Europa i la més buida del món", són alguns dels aspectes que va qüestionar. Durant la seva intervenció, però, també va fer un clam a la participació i va assegurar voler "fuetejar" el pessimisme i la indiferència.

Es tracta d'un dels personatges més vinculats a la capital altempordanesa que han fet el discurs inaugural en els darrers anys. I és que, segons va explicar, en Berruga té uns 135 anys d'història. Considerant-se "el bufó de la cort", en Berruga va fer un petit repàs de les èpoques que li ha tocat viure. Després d'això, però, el personatge va adoptar un to més combatiu i va voler fer un passeig pels canvis que ha experimentat Figueres. "La Rambla ha canviat fins a sis vegades. Abans només passàvem pel mig de la vila i ara, també pels costats. Abans teníem un pas a nivell, això amics no ha canviat, ara seguim tenint un pas a nivell. D'una estació hem passat a dues, com a les grans capitals. D'una presó de les d'abans, urbana i fosca, hem passat a una presó als afores i amb vistes al mar" són algunes de les crítiques que en Berruga va voler aprofitar per fer als governants. També hi va afegir un "molt rovell d'ou i poca clara" i "altres canvis que prefereixo reservar-me per altres moments també importants". Malgrat les crítiques, el pregoner d'enguany també va voler expressar alguns "desitjos" com ara "un altre pavelló", "més cultura, més gresca i més participació de tothom". En Berruga, però, no va voler acabar el seu discurs inaugural sense fer referència a la ja coneguda i complicada situació econòmica de l'Ajuntament figuerenc, de qui va dir "està molt escurat, no té ni un duro, no sé si ho sabíeu".

L'inici de les fires i festes està marcat, també, per la tradicional cercavila pels principals carrers de la ciutat. Centenars de persones van seguir ahir novament el seguici des de la plaça de l'Escorxador. Els gegants, capgrossos, bestiari, grallers i ministrers van donar el toc musical a la celebració. L'acte, que es va iniciar a quarts de vuit -després de la plantada de gegants- va acabar a la plaça de l'Ajuntament per donar inici al discurs del pregoner. En Janet, la Justa, la Gala i en Dalí i els gegants Tramuntana i els capgrossos Bou i Drac van ser alguns dels participants a la desfilada.