Associacions de pares i mares d'alumnes, d'estudiants, els sindicats Ustec·STEs, CCOO i UGT, i els moviments de renovació pedagògica s'han unit i han demanat la retirada de les retallades anunciades en l'ensenyament públic, en una declaració conjunta que han fet arribar al president de la Generalitat, Artur Mas.

Representants d'11 entitats de la comunitat educativa catalana van informar de la declaració i també d'una carta enviada ahir mateix a Mas i a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en la qual expressen la seva "preocupació i malestar" per algunes de les mesures de retallades anunciades.

També sol·liciten una trobada amb el president català "al més aviat possible" per poder analitzar "en profunditat" les retallades; entre elles la sisena hora a Primària, que les associacions de pares i mares Fapac i Fapaes rebutgen en considerar que trenca el Pacte Nacional per l'Educació. A més d'aturar les retallades anunciades reclamen que s'incrementi la inversió en educació fins al 6% del producte interior brut, com un factor "clau" perquè Catalunya pugui sortir de l'actual crisi econòmica.

Les onze entitats recorden que aquesta no és la primera vegada que s'efectuen retallades en l'ensenyament públic i que l'any passat per aquestes mateixes dates també van fer arribar una carta en un sentit similar al llavors conseller d'Educació del tripartit, Ernest Maragall, sense èxit.

Aquesta situació -consideren en la declaració- incideix en l'atenció a l'alumnat, els centres, professionals, els serveis educatius i, en definitiva, a la qualitat de l'educació de Catalunya, on es registra els últims anys un percentatge de prop d'un 30% de fracàs escolar. "Tenint en compte la necessitat actual de facilitar que molts joves puguin reintegrar-se al sistema educatiu i no abandonar prematurament els estudis, és necessària una planificació i una oferta pública adequades i suficients per atendre tota la demanda" de places escolars, s'argumenta en el manifest conjunt.

Es calcula que el pròxim curs escolar 2011-2012 s'incorporaran al sistema educatiu català uns 15.000 alumnes més que seran atesos pel mateix nombre de mestres, segons les previsions de la conselleria d'Ensenyament, qui assegura que cap docent perdrà el seu lloc de treball malgrat la reorganització de plantilles prevista.

Les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) i d'Educació Secundària (Fapaes) així com la de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRP) van coincidir a deplorar la supressió de la sisena hora a la majoria de centres públics, excepte a les zones socioeconòmiques desafavorides. El president de la FMRP, Raúl Manzano, va considerar que abans de suprimir la sisena hora s'hauria d'haver realitzat una avaluació "seriosa" de la seva aplicació i tingut en compte l'esforç dels docents a l'hora d'implementar-la.

Mobilització ciutadana

La declaració unitària finalitza amb una crida a la ciutadania i a la societat civil catalana per adherir-se a aquestes reivindicacions i implicar-se en la defensa de l'educació pública.

Els signants de la declaració són les associacions d'Estudiants Progressistes (AEP), i de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Fapac, Fapaes i els sindicats Ustec·STEs, CCOO i FETE-UGT de Catalunya. Així com també l'Associació de Mestres Rosa Sensat, la FMRP de Catalunya i l'Observatori Internacional de la Professió Docent.