dissabte coherència

Els bars de nit han pogut tancar mitja hora més tard durant la Setmana Santa. Això ha estat possible a la Costa Brava i a Figueres, Olot, Banyoles i Girona. La Generalitat ho ha autoritzat a petició de la Fecasarm, l'associació que agrupa els empresaris de l'oci nocturn. El govern de CiU ha autoritzat allò que el tripartit li va negar sistemàticament. CiU defensa els interessos d'aquests empresaris, mentre que l'anterior govern defensava el interessos dels veïns. És un cas de coherència ideològica d'uns i dels altres.

diumenge especialització

És força xocant que hi hagi tan poca gent a la manifestació de l'1 de maig a Girona. Amb uns nivells d'atur com mai s'havien registrat, només s'ha concentrar mig miler de persones. Tot plegat em porta a reflexionar sobre fins a quin punt s'ha deteriorat la capacitat de mobilització dels sindicats. Els sindicats saben mobilitzar els sectors individualment (s'han especialitzat molt) però ja no són altaveus de tot ni catalitzadors d'estats d'ànim. Ho demostren dies com avui però també les darreres convocatòries de vagues generals amb resultats molt discrets.

dilluns vigilar el camp

No és escabellada la decisió dels pagesos i productors de l'Armentera i Ventalló de contractar vigilància privada per fer front a la insuportable onada de robatoris que pateixen. És impossible que els Mossos d'Esquadra puguin frenar-ho. De la mateixa manera que molts altres negocis contracten vigilància privada, que impedeix que un grup de pagesos sumin recursos per defensar els seus negocis? La llei preveu aquesta figura del vigilant del camp i si els contracten és, segurament, perquè s'ho poden permetre.

dimarts bona feina

Xavier Crespo és un dels alcaldes que deixarà el càrrec amb la legislatura. I ho farà deixant darrere seu una feina ben feta. Crespo ha estat el primer alcalde de Lloret de Mar capaç de mirar cara a cara el seu estigma i combatre'l però sense assassinar la gallina dels ous d'or. Crespo partia de la base que és una població que, pesi qui pesi, la gent hi va atreta majoritàriament per la platja i per la festa. Però no obstant això, durant aquests anys han explorat altres models viables de turisme, han endreçat la ciutat i han proclamant que a Lloret no tot s'hi val.

I tot això ho ha fet amb dues legislatures i sense temptacions de dilatar-se eternament. Sigui qui sigui qui el rellevi, té un camí a seguir.

dimecres spanair

Em dóna la impressió que Spanair no té massa ganes de promoure l'enllaç Girona-Madrid a partir del setembre. El responsable de comunicació d'aquesta aerolínia, Jordi Juan, no ha estat massa solemne durant l'anunci. Més aviat semblava que li fes feredat. Ha dit que Spanair farà aquest vol si ningú més vol fer-lo. Ho ha anunciat com aquell que exclama: si no hi ha més remei!

Spanair té suficients problemes de subsistència com per dedicar-se a fer un vol que únicament feia rendible Ryanair perquè tenen un negoci molt ben organitzat. Cap altre companyia (inclosa la vella Spanair) va ser capaç d'evitar perdre diners, tot i els cabassos de subvencions. Quan Juan anunciava el vol Girona-Madrid, en realitat estava fent un prec perquè algú altre se'l quedés per no haver-lo de fer ells forçats pels compromisos amb la Generalitat.

Dijous responsabilitat

És força incomprensible el paper que està fent l'alcalde de Figueres, Santi Vila, a propòsit de les denúncies sobre suposats robatoris de nadons els anys 60 i 70 a l'hospital de la ciutat. No només per negar-se a rebre la família de Vilafant que està fent un periple judicial per esclarir un suposat robatori, sinó per la manera que Vila s'ha separat d'aquest tema. L'actual hospital de Figueres, el patronat del qual presideix el seu alcalde, no és aquell vell hospital de pobres, però sí que és el seu hereu. Ser alcalde d'una ciutat no només consisteix en discursejar, somriure i encaixar mans, sinó també en posar-se al capdavant dels problemes. Encara que sigui per dir que no hi ha proves però que es posaran al costat de la justícia.

Divendres plans per?

Novament ha mort una dona en mans d'un paio amb el cervell desfet. Aquesta vegada ha estat a Bescanó i demà ja veurem on serà. Aquest no serà l'últim assassinat de gènere, malgrat que hauríem d'aspirar a que fos el penúltim.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha aprofitat la seva visita a les comarques de Girona per anunciar un pla policial per protegir els col·lectius vulnerables com les dones víctimes de la violència domèstica. Els plans amb molts objectius i cap de concret acaben per ser simples conceptes que no resolen res. El pla de Puig sembla fet expressament per no anomenar aquesta xacra en concret.