La nova llei antitabac ha convertit les terrasses dels bars i restaurants en el refugi de molts fumadors que no volen renunciar a l'hàbit d'encendre's un cigarreta mentre prenen un cafè. Això ha ?obli?gat a moure fitxa als establiments que fins ara no disposaven de permís per servir els seus clients a l'exterior del local.

Des de l'entrada en vigor de la nova normativa el passat 2 de gener, les sol·licituds de bars i restaurants per instal·lar una terrassa s'han disparat en la majoria de municipis de la província de Girona. Alguns ajuntaments, fins i tot, s'han vist obligats a modificar les seves ordenances municipals per adaptar-se a la nova realitat. És el cas de Lloret de Mar, que ha decidit "ampliar l'autorització de terrasses a la via pública per ajudar els negocis que hi ha en carrers on fins ara no es permetia instal·lar-hi aquests espais". La modificació s'ha plantejat arran de les demandes dels establiments, que amb la nova llei del tabac estan registrant pèrdues.

Olot també ha notat la creixent predisposició dels bars i restaurants a obrir espais a l'aire lliure per atendre els clients fumadors. En només cinc mesos, 20 establiments han sol·licitat al consistori el permís per poder instal·lar una terrassa. Si es confirmen totes, la capital de la Garrotxa passarà de tenir 60 terrasses a 80, cosa que significa un incremet del 30 per cent respecte el 2010.

Salt també ha augmentat la xifra d'establiments que compten amb un espai obert on es permet fumar. Durant el període d'hivern, el consistori ha concedit vuit autoritzacions per instal·lar taules a l'exterior d'un establiment, fet que significa un creixement del 50% respecte l'any anterior.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Girona ha aprovat fins ara l'obertura de 28 terrasses noves. Durant el 2011, el total d'espais a ?l'ai?re lliure atorgats és de 149.

A l'altre costat de la balança se situen els municipis costaners on l'enduriment de la llei antitabac pràcticament ha passat desapercebut. És el cas de Platja d'Aro, on segons destaquen fonts municipals, la gran majoria d'establiments ja tenien terrassa abans del canvi normatiu. Una situació similar s'ha viscut a l'Escala, que des de l'entrada en vigor de la reforma de la llei antitabac només han rebut tres sol·licituds per obrir un espai obert. Durant l'hivern, en aquest municipi costaner hi ha 16 terrasses. Una xifra que s'eleva fins a 80 durant els mesos d'estiu.

Estiu conflictiu

Els empresaris de l'oci nocturn preveuen un estiu conflictiu. En els últims mesos, el nombre de denúncies contra els seus establiments pel soroll dels clients s'ha incrementat. Una problemàtica que, segons adverteixen, s'estendrà quan arribi el bon temps. El secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals, Joaquim Boadas, preveu que les denúncies contra els locals pel soroll es podrien multiplicar per deu.

A més del soroll povocat pels fumadors i els seus acompanyants, els empresaris indiquen que aquest costum ha fet baixar un 8% la facturació en els locals d'oci nocturn de la província de Girona. Per posar-hi remei, reclamen una modificació legislativa per autoritzar zones internes per a fumadors -tal i com passa a França i Holanda- i insta a les administracions municipals a agilitzar els processos d'autorització de terrasses.

Els terminis per obtenir el vistiplau per obrir un espai a l'aire lliure on servir els clients varia en funció del municipi. A Girona, per exemple, el procés dura una setmana, mentre que a Salt el termini es pot allargar en funció de cada cas. A Olot, els establiments tenen una resposta, com a molt tard, un més després de presentar la seva sol·licitud.

La FECASARM assegura que la instal·lació de terrasses pot ajudar a reduir la contaminació acústica. "A les terrasses tenim la possibilitat de controlar el públic i posar mesures correctores", explica Joaquim Boadas.

Els consistoris també preveuen un estiu conflictiu arran de la prohibició de fumar a l'interior de bars i restaurants. L'Ajuntament de Blanes fins i tot ha arribat a proposar que es deixi fumar en bars i discoteques a partir de les dues de la matinada per evitar els sorolls.

Suport ciutadà

L'enduriment de la llei antitabac -que prohibeix fumar en tots els espais públics tancats i també en alguns oberts- rep el suport de bona part de la població. Segons una enquesta realitzada per ECA Bureau Veritas per encàrrec de la FECASARM, sis de cada deu gironins veuen "molt bé" o els sembla "correcta" la normativa. L'estudi també reflecteix que el 88 per cent dels gironins no han canviat els seus hàbits des de l'entrada en vigor de la normativa que restringeix els espais on poder encendre un cigarret.