La substitució de Xavier Crespo al capdavant de CiU, després d'haver estat l'alcalde de Lloret de Mar els darrers vuit anys és un dels elements més destacats de les eleccions municipals al municipi. Aquest, però, no és l'únic. La renovació de molts dels caps de llista és un altre punt rellevant electoralment parlant. En aquest sentit, el PSC, ERC i PP -a part de CiU- han canviat el seu cap de cartell. I, finalment, una altra qüestió que podria influir en el resultat final és la presentació per primera vegada de dues formacions noves: Ciutadans i Solidaritat Catalana.

Crespo ja havia anunciat que només estaria vuit anys a l'alcaldia de Lloret. L'anunci del seu nomenament "frustrat" com a secretari de Seguretat del Govern de la Generalitat, però, va fer pensar que la substitució al capdavant de l'Ajuntament es podria avançar i produir-se aquest mateix mandat, tot i que finalment no va ser així.

Tot i el relleu i el pes específic que pogués tenir Crespo dins del partit, Convergència aspira a poder revalidar la majoria absoluta obtinguda el 2007, aquesta vegada amb Romà Codina al capdavant de la formació nacionalista. Codina, però, no es refia del paper de favorit que li atorga el context polític i afirma que l'ideal seria repetir la majoria, però demana una forta mobilització perquè "les bones sensacions" es tradueixin en vots.

Per altra banda, el PSC, segona força de l'Ajuntament i que ha governat en nombroses ocasions la població amb Josep Sala al capdavant, torna a canviar de cap de llista. El jove Joan Bernat substitueix Gregori Elorza de número 1 de la formació. Bernat es mostra convençut que milloraran resultats, ja que creu que "hi ha ganes de canvi i de revolució política" a Lloret i que aquest fet es podrien traduir en un tom polític. Per la seva part, Enric Martínez, el nou cap de llista del PP, aspira a poder superar els dos regidors que la formació té actualment a l'Ajuntament i així "intentar evitar que hi hagi una nova majoria absoluta".

Tant ICV, amb Antoni Garcia al capdavant, com el GRILL, amb Joaquim Teixidor, també aspiren a millorar els resultats de les anteriors eleccions i aconseguir el segon regidor al consistori. De fet, aquestes -juntament amb el MILLOR de Marc Fuertes- són les úniques formacions que repeteixen cap de llista de les nou candidatures que es presenten a l'Ajuntament. Teixidor (GRILL) es mostra obert a parlar amb tots els grups per formar un possible govern i Garcia anuncia que pactaria amb CiU.

Finalment, ERC ja va presentar el seu cap de llista el novembre, quan Eduard Coloma va deixar el seu lloc de regidor a l'advocat Jordi Orobitg. Uns mesos que han servit als republicans per poder donar a conèixer el seu nou cap de llista. Orobitg està disposat a parlar amb tots els grups, sempre que respectin el seu programa electoral, tot i que en igualtat de condicions "prioritzaran per pactar amb la llista més votada".

Les novetats

Com a novetats hi ha tres partits. En primer lloc, el MILLOR, encapçalat per Marc Fuertes, que no és ben bé una novetat ja que es va presentar el 2007, però no va aconseguir treure representació. Fuertes presenta una de les propostes més originals: un xec nadó de 800 euros. Però hi ha més novetats: Per una banda, Solidaritat, liderada per l'exmilitant d'ERC Judith Ramírez. I per l'altra, Ciutadans amb Pedro Lacoma. Tant un partit com l'altre aspiren a poder treure representació. Lacoma vol evitar una altra majoria absoluta i Ramírez anuncia que no pactarà amb ningú.

A banda de totes les lectures polítiques dels canvis en els partits, hi ha les propostes electorals, que també poden fer decantar el vot. En aquest sentit, a mesura que van passant els dies de campanya, un dels elements destacats que es van repetint és la qüestió dels canvis al passeig. Si les propostes i promeses es compleixen aquest podria convertir-se en un element fonamental a l'hora de poder formar govern, ja que només CiU defensa la remodelació i la resta de partits volen retornar el doble sentit.

En definitiva, els ciutadans de Lloret de Mar decidiran el 22 de maig quina serà la composició del seu ajuntament els propers quatre anys amb majoria o pactes.