L'Ajuntament de Figueres va denegar a un Policia Local que pateix una discapcitat a conseqüència d'un accident de trànsit, la possibilitat de passar a "segona activitat", cosa que suposaria tenir una feina adaptada a les seves actuals circumstàncies. L'agent va ser cessat. El Síndic de Greugues ha informat al consistori que la denegació és nul·la perquè no es va sol·licitar cap tribunal mèdic, com marca la llei, abans de decidir. Una associació de suport als afectats per accidents de trànsit i comissions obreres demanen a l'Ajuntament que es replantegi la decisió. Comissions denuncia la discriminació.

En data 27 de juliol de 2009 l'agent de la Guàrdia Urbana de Figueres va presentar una instància notificant que havia patit un greu accident de trànsit. Com a conseqüència pateix una incapacitat permanent per a la professió habitual de la Guàrdia Urbana i va sol·licitar una plaça de segona activitat dins l'Ajuntament. L'institut Nacional de la Seguretat Social li ha reconegut la situació d'incapacitat permanent en grau total. L'Ajuntament, amb un decret d'alcaldia amb data 6 d'agost de 2009 va resoldre cessar a l'agent com a personal funcionari de l'Ajuntament i desestimar la petició d'atorgament d'una plaça de segona activitat. El procés, però, s'hauria portat a terme sense atendre al que estableix la llei. Això és el que posa de manifest el Síndic de Greuges de Catalunya en un informe amb data de maig de 2010 les recomanacions del qual tampoc hauria atès l'Ajuntament.

En l'informe el Síndic exposa que l'Ajuntament va denegar la petició saltant-se els tràmits que marca la llei. Al·lega, per no donar-li una nova feina, que no disposa d'un reglament municipal que desenvolupi la segona activitat per a la policia local i el Síndic li recorda que l'acord regulador de condicions de treball del personal funcionari dels anys 2006-2008 preveia que en un any s'havia d'elaborar el reglament. El Síndic no considera motiu suficient per denegar la petició que ha d'estar avalada per "un dictamen mèdic que ha d'emetre un tribunal" i la decisió municipal "s'haurà de fomentar en el que determini l'ementat dictamen i, per tant, gaudirà d'una motivació tècnica mèdica". El Síndic de Greugues és clar i insisteix en què "la manca d'un reglament municipal que desenvolupi l'article 43 de la LPL no és un obstacle per a l'aplicació de determinacions legals que exigeixen l'emissió d'un dictament mèdic per part d'un tribunal" i recorda que hi ha sentències en aquest sentit.

El Síndic de Greuges li diu a l'AJuntament que adopti mesures per aprovar el reglament i, a més, que el decret es deixi sense efecte i que es torni a valorar la petició convocant el tribunal mèdic constituït segons els requisits que disposa la llei.

L'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit que dóna suport a les persones que han patit accidents s'ha adreçat a l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), i a l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Josep MªRiera, amb data 1 d'abril, manifestant que han tingut coneixement de la situació que pateix l'agent. Exposen que com a associació coneixen la situació en què queden les víctimes i les famílies després d'un sinistre amb greus conseqüències i les dificultats de recuperació en tots els àmbits, "com el reintegrament al món laboral és una important ajuda i un dret que no pot ser oblidat". Els demanen que "tal com estableix la normativa vigent i després d'anys de servei actiu a la policia local, es trobi una solució" atorgant-li una plaça de segona ocupació en aquest Ajuntament que li permeti desenvolupar la seva activitat laboral. L'Agrupació de Policies Locals de CCOO va més enllà i denuncia clarament que l'Ajuntament "discrimina als treballadors discapacitats".

Remarca que el Síndic de Greuges li ha donat la raó i l'Ajuntament "persisteix en denegar-li la segona activitat, a la qual té dret". CCOO lamenta la situació de "discriminació i la manca d'humanitat respecte a les persones/treballadors discapacitats a l'Ajuntament de Figueres". L'Ajuntament ha preferit no fer declaracions sobre aquesta qüestió.