El Govern ja hauria fet arribar la proposta de retallada pressupostària que hauran d'aplicar els diversos centres sanitaris de les comarques de Girona. La xifra rondaria el 10% en funció del centre. En alguns casos , fins i tot, podria ser superior, segons van explicar a Diari de Girona. Per part seva, el departament de Salut no va confirmar la dada i es va remetre al comunicat de finals d'abril on es detallaven algunes de les mesures d'estalvi com per exemple la reprogramació de les inversions en nous equipaments. Aquesta mesura suposarà la reducció del 20% respecte del pressupost de què disposava aquesta partida el 2010. La resta s'està "negociant" en una segona fase.

D'aquesta manera el Govern de la Generalitat de Catalunya ja hauria posat sobre la taula de tots els centres de Primària com als centres hospitalaris de la província el percentatge de retallada al que s'hauran de sotmetre.

El departament de Salt, per part seva, va contestar ahir que la segona fase del paquet de mesures d'estalvi s'està negociant. Es tracta, segons van indicar, d'un "procés que requerirà més temps".

D'altra banda, el portaveu de salut del PSc, Josep Maria Sabaté, va presentar una quarantena de propostes de resolució, una per cada demarcació territorial de salut, en les quals insta al Govern a convocar de forma "urgent" els governs territorials de salut. L'objectiu és que aquests òrgans "puguin conèixer i avaluar l'abast real de les retallades en matèria de salut que proposa el Govern d'Artur Mas".

El PSC va explicar que la iniciativa "té el seu precedent i compta amb el suport addicional de l'aprovació al Parlament de Catalunya, la setmana passada, d'una moció votada favorablement per part de CiU". Una moció en la qual s'instava a la Generalitat a vetllar perquè les retallades en els pressupostos de la Generalitat per a ?l'any 2011 anunciades pel Govern "no afectin la qualitat dels serveis, les prestacions del sistema sanitari públic ni l'equitat territorial; perquè es concretin i es justifiquin utilitzant en plenes condicions de transparència els indicadors d'eficiència i qualitat de la Central de Resultats, i perquè, per tal de legitimar-les en els diferents àmbits territorials, siguin aprovades pels governs territorials de salut corresponents".

Per Sabaté, "la moció aprovada pel Parlament va posar de manifest el reconeixement per part de CiU que efectivament s'estan duent a terme retallades en el sistema públic de salut, cosa que fins ara s'havia negat a reconèixer". "Des del PSC sempre hem apostat per la utilitat i eficiència dels governs territorials de salut, i lamentem que fins ara no hàgim pogut conèixer ni els seus pressupostos ni el seu punt de vista pel que fa al procés de laminació dels serveis públics de salut endegat pel Govern català", va afirmar.