L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro s'ha posat en marxa per evitar la propagació pel municipi de la plaga de l'escarabat morrut que ataca les palmeres. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Bas, en el que va d'aquest any el consistori té constància d'almenys quatre casos de palmeres atacades per aquest insecte, tot i que se sospita que podria haver-hi més casos. Tots han passat en palmeres de finques privades, de manera que la regidoria de Medi Ambient ha informat que té la intenció de crear un cens d'aquests arbres per poder-ne tenir un millor control. Bas ha afegit que les palmeres que hi ha en espais públics ja estan controlades i que des de fa quatre o cinc anys ja s'hi efectua un tractament preventiu. Amb els casos detectats en particulars, Bas ha comentat que sospiten que l'escarabat morrut va arribar al municipi entre ?l'any passat i aquest. Aquesta plaga ja s'ha detectat en anys anteriors en localitats com Blanes, Lloret de Mar o Sant Feliu de Guíxols.

Entre les mesures preses per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro per combatre l'insecte, hi ha la convocatòria aquesta setmana als professionals del sector de jardineria a una jornada informativa sobre l'escarabat morrut i els sistemes de prevenció i lluita que hi ha contra la plaga. Així mateix, per poder fer un seguiment i control de l'extensió de la plaga s'està elaborant un cens de palmeres privades del municipi, i per això la regidoria de Medi Ambient fa una crida als propietaris que tinguin palmeres als seus jardins ho comuniquin a l'Ajuntament. A més, es permetrà que quan es detecti una palmera afectada es pugui comunicar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Per a qualsevol dubte els ciutadans poden adreçar-se a la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament, han manifestat les fonts municipals.

Com a conseqüència de la plaga de l'escarabat morrut, que ja s'ha detectat a diferents indrets de Catalunya, la Generalitat ha establert uns protocols tant per a l'eliminació correcta de palmeres afectades com per als tractaments fitosanitaris que cal seguir per a la prevenció de la plaga i per a la curació de les palmeres.

L'escarabat morrut de les palmeres és un insecte que produeix danys letals a les palmeres. Aquest insecte, de 2 a 5 centímetres de mida, és de color vermellós, amb una mena de bec allargat i es desplaça volant o trepant i pot provocar la mort de diferents espècies de palmeres. Cal observar la copa de les palmeres i detectar si es produeix qualsevol anomalia en la seva estructura.

Tot i que és difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials, els primers símptomes són la caiguda de fulles i la presència de capolls al punt d'intersecció de les fulles que poden provocar la mort de la planta en poques setmanes, així com asimetries, irregularitats, fulles abatudes o aplanament de la copa.