La Generalitat ha reconegut que la muralla de Tossa de Mar (Selva) pateix una manca de manteniment i d'estabilitat en alguns trams, de manera que s'ha compromès amb el consistori a nomenar un tècnic redactor del projecte d'urgència per rehabilitar-la. Així s'accelerarà una restauració que, segons l'equip de govern, de CiU, havia quedat encallada durant el tripartit, i que consideren que ara es reprèn pel canvi de color a l'executiu català, que té una "major sensibilitat amb Tossa". Tot i que ja s'havia demanat la restauració de la muralla amb anterioritat, el seu estat va empitjorar després que el mal temps provoqués despreniments de pedres el març passat.

L'Institut Català del Sòl (INCASÒL), que depèn de la Generalitat, ha fet arribar una carta a l'Ajuntament on reconeix "manca de manteniment, perill i inestabilitat" en alguns trams de la muralla de Tossa de Mar, que està protegida en qualitat de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Per aquest motiu, l'INCASÒL anuncia en la carta que demanarà a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat que nomeni un tècnic redactor pel projecte de restauració d'urgència. A més, l'Institut del Sòl assegura que es farà càrrec dels honoraris de la direcció tècnica de l'obra.

Durant el passat mes de març, l'equip de govern actual de Tossa, a partir del canvi de Govern a la Generalitat, va presentar un llistat de projectes al nou executiu català perquè els portés a terme. Molts d'aquests projectes s'haurien d'haver realitzat durant la darrera legislatura del tripartit català, però "mai es van tirar endavant tot i que, fins i tot en alguns casos, s'havien signat els convenis", lamenta el consistori.

Un d'aquests casos és el conveni signat amb l'INCASÒL i l'anterior Direcció General de Patrimoni de la Generalitat perquè restauressin part de la muralla -l'Ajuntament recorda que el conveni estipula que es destinaran 120.000 euros a restaurar el tram exterior de la muralla que mira a la platja gran, concretament des d'una de les torres situades a l'extrem nord-est fins a la torre d'en Joanàs.

Fa unes setmanes, però, l'Ajuntament de Tossa en va exigir la restauració immediata perquè la situació de la muralla havia empitjorat arran dels temporals hivernals de mar i les intenses pluges d'enguany. A partir d'aquí, una tècnica de Patrimoni de la Generalitat va visitar les muralles, i en el seu informe va especificar que "cal endegar una operació d'urgència que garanteixi la cohesió i estabilitat del tram de muralla afectat" i que calia "valorar la possible priorització d'aquesta situació".

Fruit d'aquesta valoració, a l'abril van desplaçar-se a Tossa dos tècnics més de la Generalitat, que van corroborar l'informe de la primera visita i van especificar l'origen del problema, que és que hi ha hagut un descalçament d'uns 5 metres del tram de muralla, i ha caigut el material de junta i de carreuat de dos sectors de la muralla. A partir d'aquí, l'INCASÒL ha tramitat la redacció del projecte de restauració d'urgència.