Cassà de la Selva (Gironès) s'ha reafirmat com a capital surera amb l'acollida de la subseu de l'Institut Català del Suro (ICSuro), amb seu a Palafrugell (Baix Empordà). El que funcionarà com a delegació forestal d'aquest organisme està ubicada a la finca de Mas Bassets, i permetrà a l'Institut donar a conèixer el procés d'extracció del suro organitzant visites per a estudiants i professionals, així com també està previst que es facin a la finca estudis i projectes d'investigació. En aquest sentit, l'alcalde de Cassà, Carles Casanova, ha reflexionat que la investigació pot conduir a un producte de qualitat superior "que posi en valor" la indústria surera i els productes que en resulten.

Cassà ha reafirmat avui la seva important tradició surera amb la inauguració de la seu forestal de l'ICSuro a una finca dels afores, Mas Bassets. L'actual propietària, Maria Sala, ha recordat que el seu avi va adquirir el terreny el 1954. Un cop el va heretar ella, però, conscient que el bosc cada cop era menys rendible, va decidir donar-li una funció de recerca, amb la instal·lació d'una estació meteorològica que actualment gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, i una estació hidromètrica per al control de l'aigua. I ara, amb la implantació de la seu forestal de l'ICSuro, es converteix també en un pol per estudiar el suro i tot el que l'envolta, i donar-ho a conèixer.

L'alcalde de Cassà ha considerat positiva pel municipi la instal·lació de la seu forestal de l'Institut al poble, ja que "treballar amb el suro és buscar una expansió econòmica" per la localitat. Així mateix, ha argumentat que la investigació del suro pot conduir a taps més valorats que aportin un segell de qualitat en l'embotellament de vins.

Un possible nou argument contra l'abandonament dels boscos

Un dels projectes d'investigació que es preveu dur a terme a Mas Bassets té com a objectiu saber si les alzines sureres que han estat pelades -és a dir, que se n'ha extret el suro- capten més diòxid de carboni que les que mai han estat explotades. Si realment la investigació conclou que els arbres d'un bosc treballat capten més quantitat de diòxid de carboni, serà un "bon argument" per continuar promovent la gestió sostenible dels boscos, i per tant, evitar que quedin abandonats, tal com ha reflexionat el responsable de Medi Ambient de l'Institut Català del Suro, Ivan Fernández.

Aquest dimarts s'ha dut a terme l'acte d'inauguració simbòlica de la subseu forestal de l'ICSuro, a la vegada que s'ha signat el conveni entre l'Ajuntament de Cassà de la Selva i la propietària de Mas Bassets per cedir les 5 hectàrees de la finca que funcionaran com a subseu al consistori, i posteriorment s'ha signat el conveni entre l'Ajuntament i l'ICSuro pel mateix motiu, la cessió de part de la finca.

Amb un peu a Palafrugell i un altre a Cassà

L'Institut Català del Suro és una entitat de caràcter consorcial integrada per la Generalitat, l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), el Consorci Forestal de Catalunya, les cambres de comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, els ajuntaments de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Cassà de la Selva, i la Universitat de Girona. Des del 2006 l'ICSuro té la seu a Palafrugell, i amb la inauguració d'avui, la seu forestal a Cassà.