Una mirada sobre les opcions entre les que podrà escollir l'electorat blanenc el 22 de maig li ofereix un nombrós ventall de possibilitats. Entre partits i coalicions són nou les que es presenten amb la intenció d'obtenir algun regidor i, d'alguna manera, influir, decidir o participar en tasques de govern.

D'una banda els majoritaris PSC i CiU amb els mateixos caps de llista que fa quatre anys aspiren com a mínim a repetir resultats. El mateix passa amb EUiA-ICV repetint també cap de llista. El PP, aspira a recuperar un regidor encapçalant la llista amb un familiar de la presidenta del partit desplaçant al segon lloc el regidor que va propiciar la formació del quadripartit que ha governat aquesta legislatura. Tindrem novament la possibilitat de votar una candidatura de Ciutadans i una altra dels populistes del PDB. I finalment, els independentistes podran triar entre tres opcions: Junts per Blanes (ERC col·ligada amb Reagrupament), Solidaritat Catalana i la CUP. Dues formacions, aquestes últimes, que debuten a la vila.

Si com a demòcrates ens hauríem de felicitar que hi hagi tanta gent disposada a treballar pel present i el futur del seu poble, la realitat de les darreres legislatures ha palesat que la fragmentació del vot i de la representativitat ha propiciat coalicions de govern complexes de manejar i d'una operativitat discutible. Tripartits i quadripartits en els quals sovint ha semblat que tallaven el bacallà un o dos regidors de formacions minoritàries, potser hagin satisfet algunes vanitats personals, però han demostrat abastament haver llastrat la governació i desenvolupament de Blanes. Així ens ho sembla a alguns ciutadans.

El dia 22 el poble parlarà, una cop més amb el discutible sistema de llistes tancades. Caldrà veure quants dels partits i coalicions acaben amb representació al ple municipal. I pocs dies després quantes i quines combinacions caldrà fer per assolir l'alcaldia. D'un temps ençà, ja ningú e sorprèn que nacionalistes, independentistes, espanyolistes, etc., acabin governant junts. Jo tampoc. A mi l'únic que hem sorprèn és la incapacitat que demostrem els blanencs per consolidar una majoria de govern sòlida i àmplia que lluny de personalismes i electoralismes afronti els problemes presents i futurs de Blanes, amb generositat i rigor.