El Govern de la Generalitat assegura que cal engegar una operació d'urgència per garantir l'estabilitat d'un tram de la muralla de Tossa de Mar, ja que com reconeix el director de l'Institut Català del Sòl (Incasol) després que l'Ajuntament requerís l'ens, una visita dels tècnics ha posat de relleu que hi ha "situacions de manca de mateniment, perill i d'inestabilitat d'alguns paraments".

Per tot això, l'Incasol ha sol·licitat a la Direcció General de Patrimoni Cultural que nomeni el tècnic redactor del projecte per a la via d'urgència i que un cop estigui llest aquest projecte i es tingui el vistiplau de la Comissió de Patrimoni de Girona, es portarà a terme la intervenció.

Aquest fet suposa, per tant, accelerar i avançar l'actuació que s'havia de dur a terme sota el paraigües de l'1% Cultural a Tossa 2009-2011 i arriba després que l'alcaldessa de Tossa, Imma Colom (CiU), reclamés una intervenció a la muralla, ja que la situació havia "empitjorat" després dels últims temporals de mar i les pluges. La previsió inicial era que l'actuació es realitzés l'any 2012, però Patrimoni després de la inspecció veu necessari avançar l'actuació de restauració "per tal d'evitar possibles danys a tercers".

El tram que s'inclou en el programa de l'1 per cent cultural abasta un tram del parament exterior que mira a la platja Gran de Tossa i que va des d'una de les torres situades a l'extrem nord-est fins a la torre anomenada d'en Joanàs.

L'informe sobre l'estat d'aquest tram espectifica que hi ha diferents patologies: un descalçament puntual d'uns cinc metres lineals del tram de muralla situat darrere unes cases emplaçades a una cota inferior i que té lloc pel deteriorament del material de rejuntat a causa del rentat de les aïgues pluvials i en la mancança d'un suport rocós consolidat. A més, hi ha una pèrdua i/o caiguda de material de junta i de carreuat de dos sectors de muralla, sobretot es manifesta en les dues torres secundàries i seria degut al fet que les aigües pluvials entren a l'interior de les torres -sense coberta- i que a partir del nivell del sostre del camí de ronda de la muralla es filtren per on la muralla és dèbil.

"Es deu al canvi de Govern"

Davant d'aquests informes, la Generalitat avança la seva intervenció i l'Ajuntament de Tossa assegura en un comunicat que es deu al canvi de color polític al Govern de la Generalitat. I és que l'equip de govern de CiU amb el canvi de govern va presentar un llistat de projectes al nou govern de Catalunya perquè els portés a terme.

Dels quals, assegura "molts d'aquests projectes s'haurien d'haver realitzat durant la darrera legislatura del tripartit català, però mai es van tirar endavant tot i que, fins i tot en alguns casos, s'havien signat els convenis". I afegeix que un d'aquests casos és el conveni signat amb l'Incasòl i l'anterior Direcció General de Patrimoni perquè restauressin part de la muralla.

A banda, l'Ajuntament de Tossa, a afegeix que fa pocs dies a través de la regidora Maria Teresa Moré en va exigir la restauració "immediata" perquè la situació havia empitjorat amb els temporals de mar i les pluges ; "una petició de l'equip de govern de Tossa de Mar ha donat els seus fruits".