L'Ajuntament de Palafrugell s'ha dirigit al Servei Provincial de Costes de l'Estat a Girona per recordar-li que intervingui en les esllavissades que s'han produït a Aigua Xelida i a la Cala dels Liris, a Tamariu. En aquesta comunicació, que el consistori ha enviat aquest mes, també especifiquen que els punts calents on s'han produït esllavissades es troben dins de l'àmbit de la zona marítimo-terrestre i, per tant, la competència la té l'Estat, és a dir, Costes I per tant, l'Ajuntament de Palafrugell es declara "no competent per tutelar i controlar" aquesta zona del domini marítimo-terrestre i la servitud de trànsit. Aquesta precisió, avalada per un informe del secretari municipal, respon una carta del Servei de Costes en què demanava a l'Ajuntament que requerís diferents propietaris de les dues zones afectades per despreniments que adoptessin les mesures adequades per prevenir que baixés més terra i roques. L'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, ha detallat que tant a Aigua Xelida com a la Cala dels Liris les esllavissades afecten exclusivament terrenys dels quals Costes té la competència.

Els dos casos citats d'esllavissades són diferents: les primeres que es van produir són les de la Cala dels Liris. Segons ha explicat Sergi Sabrià, es van produir arran de les nevades del 8 de març de l'any passat: «Va baixar fang i Costes va demanar a un veí que hi ha a la part superior que actués per evitar-ho. I aquest veí va actuar i ha resolt el problema que afectava la seva finca». No obstant això, el batlle concreta que encara hi ha risc per més esllavissades, però que ja es troben en espai en què Costes en té la competència. En aquest sentit, ha apuntat que Costes segueix sense reconèixer que el propietari ha arreglat l'espai que li pertocava «i diu que fins que aquest veí no solucioni els problemes, Costes no farà res». En aquest punt, Sabrià ha afegit que el privat té el certificat de l'enginyer conforma l'espai en què ha actuat està consolidat i que «no hi ha dubte» que la part inestable es troba més avall de les fites de la zona maritimoterrestre.

L'altre punt, a Aigua Xelida, l'esllavissada de terres i roques -a la imatge- es va produir a finals de l'any passat i va obligar l'Ajuntament a tallar-ne l'accés a la platja ja que tot va caure sobre l'escala que hi arriba. A més, ha manifestat Sergi Sabrià, l'Ajuntament i la comunitat de veïns de la urbanització dels Metges van condicionar una altra escala com a accés provisional. L'alcalde ha explicat que l'Ajuntament no ha fet cap intervenció perquè «és un despreniment seriós que, possiblement, s'haurà de desembrossar per mar», una actuació que requereix una important suma econòmica que el consistori no pot afrontar, per la qual cosa exigeix a Costes que hi intervingui.

La disputa amb Costes de Palafrugell és una més a la comarca, on també hi ha el cas del camí de ronda de Platja d'Aro i Sant Antoni.