Malalties com el xarampió, la tos ferina, la parotiditis, la rubèola o la poliomielitis han passat d'estar pràcticament eradicades a Catalunya a patir repunts. El motiu, segons els experts, és la negativa a vacunar-se. El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, José María Bayas, va explicar ahir que moltes persones creuen que és innecessari perquè aquestes malalties ja no existeixen. "Si gairebé no existeixen és perquè la gent es vacuna", va assegurar.

L'associació també va informar que a Catalunya hi ha un brot de xarampió amb més de cent afectats, amb set casos a Girona. L'origen del focus és un infant d'onze mesos a qui encara no havien vacunat -la primera dosi és als dotze- però alguns dels afectats són adults no vacunats.

Cada cop més negatives

La negativa de familiars a la vacunació és un fet cada vegada més freqüent a Catalunya i que, segons els experts, pot desembocar en situacions greus, com el rebrot d'algunes malalties que fins ara pràcticament havien desaparegut. José María Bayas va assegurar que això suposa un "risc" perquè aquestes malalties encara provoquen mortaldat infantil en els països menys desenvolupats. "El xarampió encara provoca la mort de 400.000 nens a tot el món", va posar com a exemple el president de l'Associació Espanyola de Vacunologia.

Bayas va detallar que el principal motiu que fa que els pares decideixin no vacunar els seus fills és que aquestes malalties són molt poc freqüents i creuen que no cal. Els experts deixen clar que si pràcticament no existeixen és, precisament, per la "immunitat de grup" que genera un alt percentatge de vacunació. Bayas també va explicar que hi ha altres causes, com les religioses -esteses sobretot entre col·lectius islàmics i calvinistes- i les filosòfiques, que creuen que les vacunes van contra les armes que la natura dóna als infants per afrontar malalties. Bayas va qualificar de "frivolitat" la negativa a vacunar.

"Com més proper al 100% és el percentatge de vacunació, més immunitat crea", va explicar la responsable de vigilància epidemiològica del Departament de Salut, Neus Camps, qui va concretar que les vacunes no són infal·libles, però si es vacuna àmpliament sí que poden acabar generant aquest blindatge grupal. Per això, Camps va explicar que estan acabant d'enllestir una nova eina per posar-la a l'abast dels metges.

Es tracta d'un document que els facultatius farien signar als pares per fer constar per escrit que la família ha decidit no vacunar els infants tot i conèixer els riscos que comporta. La previsió és que el document s'implanti al llarg d'aquest any a la sanitat catalana perquè ja està aprovat i actualment l'estan analitzant els assessors jurídics. Amb aquest document esperen fer reflexionar als pares sobre els pros i els contres de la vacunació i evitar que es deixin portar per "corrents" i tendències.

Brot de xarampió a Girona

El servei de vigilància epidemiològica ha detectat un brot de xarampió a les comarques gironines. Neus Camps va explicar que l'origen és un infant d'onze mesos que va viatjar amb la família a Granada. Allà, va entrar en contacte amb un cosí seu que tenia el xarampió i es va contagiar. Camps va recordar que la primera dosi de la triple vírica -la vacuna que inclou el xarampió- no se subministra fins als dotze mesos i, per això, l'infant no estava vacunat. El xarampió s'ha estès en l'entorn de l'infant i ja s'han arribat a 7 casos a la demarcació de Girona. Camps va explicar que ha el xarampió s'ha estès sobretot entre persones adultes no vacunades. La manca de vacunes també va ser la causa de l'extensió del brot de tos ferina al Pla de l'Estany al març.

Actualment hi ha un brot de xarampió a Catalunya on s'han comptat més de 100 casos, la majoria a l'àrea de Barcelona. El perfil de les persones que agafen la malaltia són majors de 25 anys no vacunats, encara que també han emmalaltit alguns infants petits que encara no estan en edat de rebre la vacunació.