El Departament de Salut de la Generalitat ha efectuat 1.626 inspeccions en espais públics de les comarques de Girona durant el primer trimestre de l'any, des que va entrar en vigor la Llei del Tabac al gener. Des de llavors, s'han presentat 24 denúncies i s'han obert 3 expedients; mentre que al conjunt de Catalunya s'han dut a terme 8.225 inspeccions i s'han rebut 236 denúncies de ciutadans des que es va implantar la llei que prohibeix fumar en espais públics tancats.

De les 1.626 inspeccions fetes a Girona, en tan sols quatre ocasions s'ha vist alguna persona fumant; un percentatge baix que és extensible a la resta del país, ja que només en un 0,4% dels casos s'ha observat algú fumant en un emplaçament públic.

El servei telefònic que el Departament de Salut ofereix des de 2007 per informar i donar suport als fumadors que volen deixar l'hàbit ha rebut vuit vegades més sol·licituds d'ajuda durant el primer trimestre d'aquest any que en els mateixos mesos de 2010. Es tracta de Sanitat Respon, una línia atesa per professionals d'infermeria que han rebut una formació específica i que funciona les 24 hores tots els dies de l'any. Durant els tres primers mesos de 2011, aquesta línia ha rebut 907 trucades per demanar informació sobre la Llei i 937 sol·licituds d'ajuda per deixar de fumar, un nombre vuit vegades superior que en els mateixos mesos de l'any passat.

La Generalitat ha fet balanç dels primers mesos d'aplicació de la Llei del tabac i ha assegurat que aquesta regulació contribuirà a evitar entre 700 i 800 morts ?anuals a Catalunya relacionades amb el tabaquisme passiu.

D'altra banda, el Departament de Salut ha contradit els temors dels professionals del sector de l'hostaleria negant que la nova llei hagi afectat negativament els seus treballadors. Per avalar aquesta afirmació, el Govern ha aportat una dada: que al febrer hi havia 194.500 treballadors d'hostaleria afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, xifra que representa un 2,3% més que al gener. A més, Salut ha remarcat que "des del punt de vista sanitari aquestes persones són les més beneficiades per la nova Llei, ja que han deixat d'estar exposats al fum ambiental de tabac al lloc de feina".

Retolacions deficients

Tot i que els inspectors de la Conselleria de Salut de la Generalitat han detectat poques persones fumant en espais públics tancats, sí que s'han localitzat establiments amb problemes en les retolacions que informen de la prohibició de fumar: un 11,4% de tots els inspeccionats.

L'Institut Català de la Salut (ICS) també ha informat que al febrer 53.223 persones visitades en centres d'atenció primària havien deixat de fumar durant l'últim any, una dada que representa 6.437 persones més que el febrer de 2010 i 1.426 més que el gener d'aquell mateix any. Salut també ha destacat que ha augmentat el nombre d'hospitals que ofereixen ajuda per deixar de fumar als pacients ingressats, passant de 16 a 27.