La vil·la romana dels Ametllers de Tossa de Mar serà un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El Departament de Cultura acaba d'incoar l'espedient de declaració del BCIN en la categoria de zona arqueològica. Un fet que arriba amb uns anys de retard, segons el consistori, que assegura que fa més de quatre anys que es van iniciar els tràmits corresponents per convertir aquest vestigi arqueològic en BCIN. Entre les restes més destacades hi ha la part residencial, on hi ha un jardí, piscina i una font; i a la part inferior hi ha la part rural, on s'elaboraven les mercaderies, entre d'altres.

En el cas de la vil·la romana dels Ametllers de Tossa el BCIN és el que correspon a la categoria de zona arqueològica, que segons la normativa de patrimoni fa referència a aquells llocs "on hi ha restes de la intervenció humana que solament és susceptible d'ésser estudiat en profunditat amb la metodologia arqueològica, tant si es troba en la superfície com si es troba en el subsòl o sota les aigües"

Ara durant la incoació de l'expedient de BCIN, la vil·la romana dels Ametllers resta sota un règim especial i, per tant, això significa la suspensió de llicències mnicipals de parcel·lació, edificació o enderrocament en la zona afectada i també la suspensió dels efectes de les llicències concedides. Tot i això, si fos el cas, el Departament de Cultura podria autoritzar-hi obres si no perjudiquen els valors culturals del bé, sempre amb autorització. Amb la publicació ahir al Diari Oficial de la Generalitat, el Govern ha d'adoptar la declaració en el termini de divuit mesos.

Satisfacció del consistori

El sòl que ocupa aquest conjunt arqueològic té tres titulars diferents: l'Institut d'Estudis Catalans, l'Ajuntament i un propietari privat. Cadascú disposa d'una part del terreny, ja que no és compartit, sinó que està dividit en parcel·les.

I des de l'Ajuntament hi ha satisfacció per aquesta incoació del BCIN, tal com va explicar ahir el regidor de Cultura en funcions, Josep Colomer. Ja que com va recordar l'edil "fa molt de temps que el BCIN estava demanat però va estar com congelat" i recorda que ara fa uns quatre anys en entrar CiU al consistori es va tornar a reobrir el tema i, finalment, ha donat els seus fruits.

El tema dels diferents propietaris d'aquest espai ha portat l'Ajuntament a un litigi amb el titular privat d'una de les parcel·les de la vil·la romana, perquè aquest reclama que el consistori compleixi la resolució del Jurat d'Expropiació de Catalunya, segons la qual ha de satisfer 366.839,85 euros per l'ocupació il·legal de 964,25m2 de ter?reny ubicats a la vil·la romana i en els quals va trobar-se una piscina romana durant les excavacions. L'edil recorda que a partir d'ara quan es declari el BCIN, aquest propietari tindrà "obligacions per al mateniment" i a banda haurà d'obrir el recinte "uns dies senyalats al públic".

Per altra banda, el consistori manté oberta la part municipal i Colomer assegura que el BCIN serà un revulsiu cultural perquè a "Tossa potser tenim la vil·la romana més ben convervada de Catalunya com a vil·la rural" i afegeix que "culturalment de les coses que té Tossa per presumir".