L'horari escolar del proper curs a les escoles públiques i concertades deixarà de ser el clàssic de 9 a 12 i de 3 a 5 perquè les classes del matí s'allargaran fins a dos quarts d'1 del migdia i les de la tarda acabaran mitja hora abans, a dos quarts de 5. El Departament d'Ensenyament ha incorporat aquest canvi en el calendari per al curs 2011-2012, que avui presenta als sindicats i al Consell Escolar de Catalunya després d'haver-lo exposat ja als representants dels pares i a les juntes de directors.

L'ordre redactada per la Conselleria que dirigeix Irene Rigau distingeix dues dates d'inici del curs, segons consta en l'últim document provisional que és sobre la taula: el dimecres 7 de setembre per al segon cicle d'educació infantil, primària, ESO, Batxillerat i cicles formatius de grau mig; i uns dies més tard, el 14 de setembre, per als cicles formatius de grau superior, les escoles oficials d'idiomes i les aules de formació d'adults. En l'acabament del curs sí que hi ha coincidència: el divendres 22 de juny.

Vacances d'hivern suprimides

L'abolició de la setmana de vacances d'hivern, creada per l'últim govern tripartit, ja és un fet tal com havia promès la consellera Irene Rigau i aquests dies festius es repartiran al llarg del curs d'acord amb el que decideixi cada centre. Així, escoles i instituts tindran la llibertat de distribuir 7 dies festius -2 o 3 per trimestre-, sempre que no coincideixin amb el començament i l'acabament del curs. Ara bé, l'ordre elaborada per Ensenyament té en compte, i qualifica d'excepcional, la possibilitat d'ajuntar 5 d'aquests dies de lliure disposició si així ho aprova el Consell escolar del centre i ho autoritzen els Serveis Territorials del Departament. A aquests 7 festius inclosos en el calendari escolar se li ha d'afegir l'endemà del dia de Reis, tal com es feia fins l'any passat i abans dels canvis promoguts per la Conselleria d'Ernest Maragall; el 2012, aquesta jornada coincidirà amb un dissabte.

La introducció de la setmana blanca -tal com es van anomenar les noves vacances d'hivern- va desagradar, sobretot, a les federacions d'associacions de pares i mares d'alumnes per la dificultat de conciliar els calendaris laborals amb els dels fills i pel cost de les activitats alternatives a les classes.

Pel que fa a l'horari de les classes als nivells d'educació infantil i primària, Ensenyament determina que s'han de fer 5 hores lectives diàries que no poden acabar abans de les 4 de la tarda i sempre respectant un marge mínim de dues hores de descans entre el matí i la tarda. Tot i que fixa dos quarts de 5 com la nova hora d'acabament de les classes, aquesta opció podria obrir la porta a què alguns centres acabin abans.

L'alternativa a la sisena hora

L'ordre redactada pel Departament també es refereix a l'alternativa a la sisena hora de primària o a la mateixa hora complementària en les escoles on es mantingui. S'explica que, en general, després de l'horari de classe es programaran unes hores de suport personalitzat per a l'alumnat que ho necessiti; matisant que la mesura anirà en funció dels recursos assignats al centre. I en aquest apartat s'hi afegeix que on "el Departament determini, es complementarà l'horari lectiu amb una hora diària per a tots els alumnes" amb l'objectiu d'ajudar-los a assolir les competències bàsiques.

A secundària, Ensenyament permet un màxim de dues tardes lliures a la setmana

per a l'alumnat d'ESO i jornada intensiva a Batxillerat, mentre que a FP l'horari s'ha d'intentar organitzar de matí o de tarda per facilitar les pràctiques i l'estudi de la gent que treballa.

La proposta de la Conselleria recupera la possibilitat de fer jornada intensiva a la recta final del curs, restringint aquesta fórmula a partir del dia 11 de juny. L'últim curs, la supressió d'aquesta opció va provocar el rebuig del professorat que en alguns casos va boicotejar les sortides i colònies escolars.