El nom del futur president de la Diputació encara és tota una incògnita, fins i tot per a CiU. Malgrat la contundent victòria que han tingut a nombrosos municipis i ciutats gironines, la federació no té clar qui ocuparà la cadira que deixarà vacant Enric Vilert (ERC). Hi ha diverses opcions sobre la taula, però de moment no n'hi ha cap que sobresurti clarament per sobre les altres. O sigui que tocarà esperar.

La federació busca algú amb un perfil institucional i que estigui estretament vinculat al partit. Un dels noms que més fort havia sonat en les darreres setmanes és el de Miquel Noguer, alcalde de Banyoles que ha aconseguit ara majoria absoluta, però sembla que aquesta opció està perdent força. Noguer ja havia entrat a les travesses de 2007, tot i que en aquella ocasió ni tan sols va arribar a ser diputat. I ara també podria quedar-se sense la presidència de l'ens malgrat que el seu nom hagi sonat.

Algú que, a priori, tindria molts números per presidir l'ens és Santi Vila, que es troba en un estat de gràcia: va aconseguir 9 diputats gironins com a cap de llista al Parlament i ara ha obtingut la primera majoria absoluta de la història de Figueres, amb 12 regidors. Per entrar a la Diputació hauria de dimitir com a diputat, cosa a la qual, segons fonts properes, no estaria gaire disposat. Vila sempre ha dit que la seva prioritat és Figueres i no sembla gaire temptat per a la presidència de la Diputació.

Un altre candidat podria ser Jaume Torramadé, que sembla tenir dos punts fonamentals a favor: ha estat portaveu de CiU a l'ens durant aquest mandat i ha recuperat Salt per a la federació nacionalista, on sembla que podrà governar en minoria. L'únic problema que té -i no és petit- és que és d'Unió Democràtica, i Convergència està poc disposada a cedir aquesta parcel·la de poder. Almenys, a Girona.

Un altre gran vencedor d'aquestes eleccions ha estat Josep Maria Corominas, a Olot. Malgrat que no ha aconseguit la majoria absoluta, ha obtingut una àmplia victòria que li permetrà governar sense problemes. És molt probable que Corominas ocupi una cadira a l'ens provincial durant el proper mandat, i que fins i tot pugui tenir-hi alguna responsabilitat, però el que el pot allunyar de la presidència és el fet que serà el seu primer mandat com a alcalde i té clar que la seva prioritat és Olot.

Xavier Soy, per la seva banda, ha revalidat la majoria absoluta a Bescanó després de 24 anys a l'alcaldia, i fins i tot ha ampliat la distància respecte als seus rivals més directes. L'avalen el fet d'haver estat delegat del Govern a Girona i vicepresident de la Diputació, però de moment tot apunta que es quedarà amb una vicepresidència.

Un altre nom que havia sonat era el de Pere Vila, alcalde de Llançà, que també ha guanyat amb majoria absoluta. De moment, però, el més probable és que repeteixi com a president del Consell de l'Alt Empordà, on la federació té majoria absoluta. El que sí que sembla descartat, en principi, és que Carles Pàramo, que probablement recuperarà l'alcaldia de Roses, torni a l'ens. Un altre dels noms que s'havien apuntat, el de Lluís Guinó, alcalde de Besalú i que aquesta vegada ha pogut presentar una llista única, tampoc sembla que tingui possibilitats. Com a diputats, podrien entrar l'alcalde i guanyador de Calonge, Jordi Soler, o repetir el també guanyador a Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí.

Pel que fa a PSC, és probable que els "caps visibles" de la diputació en el darrer mandat -Maria Teresa Ferrés, Narcís Casasssa i Estanis Puig- puguin repetir aquest mandat, ja que han tornat a guanyar als seus pobles. I en relació amb ERC, tenint en compte que Joan Planella, Roger Zamorano i Enric Vilert es retiren, caldrà renovació.