Les negociacions dels pactes comencen a prendre intensitat. A Figueres, Santi Vila ha estès una mà a ICV malgrat no necessitar-ho perquè té majoria absoluta, mentre que el PSC de Quart es planteja governar en minoria i ERC de Torroella de Montgrí s'ofereix a CiU. A Palafrugell, la reedició del tripartit actual deixaria el socialista Juli Fernández de nou a l'oposició tot i ser el més votat.

Palafrugell

Juli Fernández (PSC), guanyador per segon cop consecutiu de les municipals, té clar que el pacte de govern l'ha de tancar amb CiU, l'alcaldable del qual, Albert Gómez, prioritza pactar amb els socialistes, cosa que conformaria una majoria absoluta (11 de 21 regidors). ERC, però, ho vol impedir: en l'assamblea que van celebrar els republicans ahir al vespre van decidir que la seva voluntat "és reeditar" el tripartit (l'Entesa, ERC i CiU) que ha governat aquests darrers quatre anys i que, de nou, formaria una majoria absoluta. Sergi Sabrià, alcaldable d'ERC i actual alcalde en funcions, va comentar ahir que no hi ha debat amb aquest càrrec: seria per Gómez. Cal recordar que el 2007 l'Entesa i ERC van acordar dividir l'Alcaldia malgrat que els primers tenien sis regidors i els republicans, quatre. Ara, CiU en té cinc i Esquerra manté els quatre. D'aquesta manera, ERC s'ofereix a Albert Gómez per evitar que Juli Fernández sigui l'alcalde. Sabrià ha afegit que no ha tingut cap contacte amb cap partit però, amb l'assamblea d'ahir, deixa la pilota al teulat de CiU amb una oferta que difícilment li donarà Fernández: l'Alcaldia. Falta, però, el pronunciament de l'Entesa. Sobre els resultats, en què ERC ha pujat alguns vots respecte el 2007, Sabrià va manifestar que entén que donen suport a la tasca d'aquests quatre anys al govern.

Figueres

Santi Vila ha ofert al regidor electe d'ICV, Xavier Monfort, formar part del govern de Figueres, tot i que CiU no ho necessita perquè el 22-M va aconseguir majoria absoluta. Vila ha començat una roda de reunions postelectorals amb els partits polítics de la capital de l'Alt Empordà amb la trobada amb Monfort. ICV va ser l'únic soci permanent de CiU durant el darrer mandat, mentre que el PSC i ERC només van formar part en algun moment de l'equip de govern. Els dos caps de llista han valorat molt positivament la col·laboració entre les dues formacions durant els últims quatre anys i les actuacions que han emprès plegats. Vila ha ofert repetir un pacte permanent o a través d'acords puntuals.

No ho necessita, perquè pot governar en solitari després de guanyar les eleccions municipals i aconseguir majoria absoluta, però, com ja ha manifestat en altres ocasions, Santi Vila obre les portes del govern a ICV, amb qui ha destacat la bona entesa que han tingut durant el darrer mandat.

Amb la reunió d'ahir dijous, Vila ha iniciat una roda de trobades que ha volgut començar amb els representants dels partits que actualment formen part del govern municipal. En els propers dies, Vila es reunirà amb ERC i des de la setmana vinent fins a la constitució del nou consistori organitzarà trobades amb la resta de partits.

Quart

El PSC, que ha guanyat les eleccions però no ha aconseguit majoria absoluta, ha descartat pactar amb CiU "per diferències de programa" i està a l'espera que ERC "defineixi la seva postura ideològica". En el cas que no arribi a un acord amb els republicans, el PSC es planteja governar en solitari. Ara fa quatre anys, ERC i CiU es van aliar per fer fora Pere Cabarrocas (PSC) de l'alcaldia, on portava des de 1983. Cabarrocas, però, ara ha tornat a guanyar.

El PSC de Quart ha aconesguit cinc regidors, mentre que CiU i ERC n'han tingut tres cadascun. El primer que ha fet el PSC és reunir-se amb CiU i ERC per tal de mirar d'arribar a acords, tot i que amb el primer ja ho ha descartat per discrepàncies de programa. De tota manera, els socialistes ja han fet arribar als convergents la proposta d'un govern en minoria del PSC, comptant amb la seva col·laboració. La mateixa opció es va plantejar també a ERC. Amb els republicans, el PSC encara veu viable un pacte d'esquerres, però està a l'espera de què hi diuen des d'ERC.

Torroella de Montgrí

ERC de Torroella, liderada per l'alcalde en funcions, Josep Maria Rufí, ha confirmat que la seva opció prioritària passa per un pacte amb CiU, la candidatura més votada del municipi. Els republicans tenen quatre regidors i CiU en té cinc, de manera que només amb un pacte bipartit tindrien ja la majoria absoluta. El seu objectiu és "garantir l'estabilitat de l'equip de govern" per tal de fer progressar el municipi, i el seu líder, Josep Maria Rufí, ha assegurat en una entrevista a TV Cota Brava que ERC "no farà invents estranys" ni formarà altres alternatives de govern "que puguin posar en dificultats l'estabilitat d'aquest".

Caldes

A Caldes de Malavella, les possibles combinacions per a formar una majoria estable que doni l'alcaldia al grup que té més regidors, CiU, comencen a aclarir-se. ERC es descarta com a possible soci d'un tripartit. Xavier Tresserras (ERC) diu que no veu la possiblitat d'entrar perquè "la gent, si hagués volgut que pactéssim, ens hauria donat el seu vot" -ERC s'ha quedat amb un sol regidor-. L'altre grup que tampoc veu possibilitats d'entrar és ICV, Victoriano Ramos diu que farà "una oposició sensata". El que sí que es deixa estimar per CIU és el PSC, que en prinicipi faria govern amb Balliu. José Fernàndez diu que "si no hi ha plantejaments radicals, farem govern". El grup que encara no s'ha manifestat és el PP, que no vol fer declaracions. Balliu, per la seva banda, diu que aconseguirà fer un govern de set regidors, on hi hagi tres forces, però tampoc descarta fer-ne un de bipartit amb la PIC.

Maçanet de la Selva

Josep Romaguera (9M) proposava ahir tornar a reeditar el tripartit que es va formar el 2003 a Maçanet. Un dels futurs socis, el PSC, no descarta res de moment si bé assegura que la seva "preferència no és pactar amb Guinó", que és el cap de CIU, el guanyador de les eleccions. Tot i això, el cap de llista socialista Tomàs Reyner diu que el PSC també pot estar a l'oposició "de forma constructiva"

Santa Coloma

A Santa Coloma de Farners ?seguei?xen els contactes per forjar un tripartit entre CpC, PSC i ERC i fer fora CiU de l'alcaldia. El cap de CpC David Boguñà assegura que pel seu grup l'alcaldia no és la prioritat i des del PSC que es treballa però que no hi ha res lligat.

Lloret de Mar

ICV de Lloret, amb un regidor, vol un canvi a l'Ajuntament i aposta perquè el socialista Joan Bernat sigui alcalde i no Romà Codina (CIU). La formació demanarà suport al MILLOR i al mateix PSC, per sumar els vots necessaris.