Una investigació que promou l'Obra Social de "la Caixa" i la Diputació de Girona busca saber per què està desapareixent de la província l'espinós dels rius, que és un bioindicador de l'estat dels ecosistemes fluvials i del canvi climàtic.

L'objectiu de l'estudi és, per tant, acabar d'aprofundir en el coneixement d'aquesta espècie per saber quin és l'estat actual de les seves poblacions. S'espera que d'aquests seguiments se'n puguin derivar tant propostes per establir mesures de conservació de l'espècie, com també suggeriments per mitigar o revertir els efectes del canvi climàtic i, en general, de l'activitat humana sobre els rius. Així mateix, l'estudi també centra esforços especials en l'estudi i mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Una espècie amenaçada

L'espinós és una de les espècies de peixos d'aigua dolça més amenaçades de la península Ibèrica. Estudis preliminars evidencien que les poblacions catalanes d'aquesta espècie són les més ben conservades a la vessant mediterrània de la península, tot i que també pateixen una regressió acusada. A les comarques de Girona, fins no fa gaire l'espinós era present a la majoria d'ecosistemes aquàtics continentals de terra baixa.

Actualment, si bé ha desaparegut de molts sectors de les comarques de Girona, continua mantenint almenys sis nuclis poblacionals d'extensió variable, de manera que aquesta demarcació constitueix la principal zona de tot el litoral mediterrani ibèric.

Les peculiaritats biològiques i ecològiques de l'espinós el converteixen en un excel·lent indicador sobre l'estat dels ecosistemes fluvials mediterranis.

Alguns estudis apunten que existeix una clara relació entre la densitat de població d'aquesta espècie i l'estat ecològic dels trams de riu on viu, però encara manca informació respecte d'això. Tot apunta al fet que factors com ara la qualitat del bosc de ribera o, sobretot, la qualitat de l'aigua tenen un paper clau en la conservació de l'espinós.