La negociació dels pactes a Lloret de Mar es preveu, si més no, complicada. CiU ha perdut la majoria absoluta i el Millor ha tingut una eclosió com a segona força, de manera que el PSC pot tenir la clau. Però els socialistes tenen les seves pròpies exigències.

Lloret de Mar

El PSC ha posat condicions a CiU per facilitar la investidura del candidat convergent, Romà Codina, com a nou alcalde de Lloret: si CiU vol el suport dels socialistes haurà de fer que dos regidors de la seva llista renunciïn a la seva acta. Concretament, el PSC vol que surtin del consistori Josep Valls i Ignasi Riera, que han estat primer i segon tinent d'alcalde respectivament aquest últim mandat. El PSC argumenta que cal una "regeneració política, un canvi d'estil i un canvi de persones". Codina, per la seva banda, reconeix que volia convidar el PSC a parlar d'un possible pacte per governar conjuntament, però es nega en rotund a fer fora de la llista persones que, segons ha dit, "han votat els veïns de Lloret". D'aquesta manera, Codina considera que es "tanca la porta" a un possible pacte amb els socialistes, perquè assegura que no pensa modificar la seva candidatura per un pacte. El que sí que deixa obert és que el PSC pugui tornar a les negociacions tot deixant de banda aquesta exigència, i ha reiterat que, excepte amb el Millor (segona força del municipi) estan "oberts" a pactar amb tothom.

Palafrugell

L'alcaldable de CiU, Albert Gómez, va mostrar-se ahir sorprès perquè s'ha assabentat del posicionament d'ERC, que li ofereix l'alcaldia reeditant l'actual tripartit amb l'Entesa, a través de la premsa, cosa que no considera "la forma més adient". Gómez ha manifestat que la negociació amb els socialistes està "al principi de tot", però assegura que "hi ha bona predisposició per les dues parts". També ha enviat un missatge a Esquerra i els ha comunicat que "no negociarem a dues bandes; ara ho fem amb els socialistes i no negociarem amb altres". El candidat de CiU ha conclòs que, tot i que es troben en un estadi inicial, creuen que "les negociacions arribaran a bon port".

La Bisbal d'Empordà

El candidat socialista, Òscar Aparicio, no ha fet cap valoració sobre la possible intenció de CiU de demanar l'alcaldia per tancar un pacte de govern, com va manifestar la seva candidata Núria Anglada. A la Bisbal, ERC va treure més vots però tenen un empat a sis regidors amb el PSC, de manera que, per aconseguir la majoria absoluta, o bé fan un pacte entre ells, o amb CiU, que va obtenir tres edils. Aparicio ha concretat que fins la setmana que ve no començaran els contactes entre els partits i que, com que no ha rebut cap proposta de la federació nacionalista, no comenta sobre la possibilitat de cedir o no l'alcaldia.

Figueres

ICV de Figueres ha decidit rebutjar l'oferiment de l'alcalde Santi Vila de formar part del govern municipal perquè considera que pot aportar més des de l'oposició. Segons l'alcaldable ecosocialista, Xavier Monfort, en el context actual, on CiU té majoria absoluta, ICV pot aportar més des de l'oposició que des de dins. "Si formem part del govern no és clara la influència que podrem tenir en els aspectes claus per a la ciutat com són els serveis públics, la generació d'ocupació o les infraestructures", ha assegurat Monfort. Els ecosocialistes han estat els únics socis de govern permanents de CiU els últims quatre anys, mentre que el PSC i ERC van arribar a formar part en algun moment de l'equip de govern.

Esponellà

En un municipi on la victòria ha estat més que justa -127 vots per a CiU, que obté 4 regidors, i 125 per a AM, que se'n queda amb 3-, els convergents han proposat un govern d'unitat als republicans -que són els que en aquests moments ostenten l'alcaldia- per tal de treballar plegats. De moment, però, AM prioritza passar-se a l'oposició, en considerar que és el lloc on els pertoca després d'haver perdut els comicis. Tot i això, es mostren disposats a col·laborar amb el nou govern.

Tossa de Mar

El PSC té la clau per fer alcaldessa la candidata de CiU i actual alcaldessa en funcions, Imma Colom, o bé la cap de llista del TU, Gisela Saladich. I és que els socialistes van obtenrir dos regidors i tant poden sumar amb CiU, que en té 6, com amb TU, que en té cinc, per fer una majoria estable a Tossa.

En un comunicat, però, el PSC de Tossa assegura que descarta "completament" un pacte amb CiU perquè "els programes de govern són antagònics en tots els aspectes". I afegeix que les dues úniques opcions que contempla són o un govern en minoria de CiU o un pacte amb el TU. Amb un govern de CiU en solitari, els socialistes creuen que poden arribar a pactes durant el mandat i en aquest cas amb "la transparència i el respecte amb un tarannà per força diferent del que hem viscut aquests darrers 4 anys de majoria absoluta intractable de CiU". I per altra banda, diu que un pacte amb el TU és possible i hauria de ser un pacte "net, públic , transparent, que integri els punts programàtics de les dues formacions".

Vidreres

Ls converses segueixen encarades principalment a formar un bipartit entre VST-ERC i CiU o VST-ERC amb PSC. El grup republicà, que té la clau, es marca la setmana vinent com a data per començar a tenir clar amb quina de les dues forces pacta o si es queda a l'oposició en cas que PSC i CIU poguessin formar un govern. Ara fa quatre anys, la sociovergència no va funcionar, però enguany hi ha un canvi de cap de llista a CiU de Vidreres -que va guanyar les eleccions- i una renovació en la formació que lidera Jordi Camps, un fet que podria obrir les portes a un futur pacte en cas que ERC quedés a l'oposició.

Breda

El grup de CIU va obtenir la majoria, però no absoluta com havia succeït en les darreres eleccions, fet que va permetre tornar a fer alcalde Jordi Iglesias. Aquest ha governat amb Tots per Breda durant el darrer mandat, però ara no descarta arribar a pactes amb l'altre grup amb qui va empatar amb nombre de regidors -quatre-, ERC. Així doncs, assegura que es reunirà amb els dos grups per parlar de possibles pactes de futur.

Salt

Independents per Salt ha aconseguit dos regidors en aquestes eleccions i, malgrat tenir clar que el projecte del grup guanyador, CiU, no és el mateix que el seu, tambéremarquen que la gran presència de la ultradreta els demana "més responsabilitat". Davant d'aquestes circumstàncies, doncs, s'han vist oberts a encetar un diàleg per tal de formar govern, tot remarcant que no formaran part d'un govern amb presència de grups d'ultradreta i que prioritzaran la gestió econòmica de l'Ajuntament. En tot cas, diuen que arribar a un pacte no implicaria acceptar el projecte de CiU, sinó que es tractaria de pactar alguns punts programàtics.