Aproximadament un 60% dels gironins aconsegueix deixar de fumar un mes abans de finalitzar el tractament. El programa per abandonar el tabac que realitza a l'Associació Espanyola contra el Càncer a Girona (AECC) va atendre un total de 4.089 fumadors l'any 2010. La majoria d'aquestes persones eren dones (un 60%), mentre que la resta eren homes que van participar en alguna de les 356 teràpies de grup que es van realitzar durant l'any passat.

Coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac que es celebra avui, l'AECC va posar de manifest que més de la meitat dels pacients que es van sotmetre a tractament van aconseguir sortir-se'n abans que aquest finalitzés. La mitjana d'edat dels fumadors que rep aquesta entitat se situa prop dels 44 anys i consumeix aproximadament 20 cigarretes cada dia.

Malgrat aquests avenços, AECC posa de manifest que la incidència del tabac continua essent molt elevada. Un de cada tres consumidors de tabac adolescent desenvolupa una dependència clínicament rellevant fins als 35 anys. També remarquen que més de 50.000 persones moren cada any a l'Estat espanyol a causa del Tabac (i 650.000 ho fan a la Unió Europea).

Per celebrar el Dia Mundial sense Tabac, l'AECC organitza diverses activitats i campanyes de prevenció juntament amb els ajuntaments de Girona i Blanes i el departament de Salut.

Cooximetries gratuïtes

L'hospital Trueta també s'ha adherit al Dia Mundial sense Fum, i per això, avui realitza diverses activitats amb l'objectiu de promoure l'abandonament de l'hàbit de fumar. Des de les 10 fins a les 16 hores s'instal·laran dos punts d'informació al vestíbul i entrada principal del centre hospitalari, dirigits tant a usuaris com a treballadors, que oferiran informació útil sobre com deixar de fumar.

També es distribuirà una guia pràctica i s'oferirà la realització de forma gratuïta de cooximetries, una prova que determina la èrdua en la capacitat d'oxigenació degut a la inhalació de fum. Al passadís de la entrada del centre sanitari també s'hi ha instal·lat una exposició de dibuixos realitzats per alumnes d'escoles i instituts de Girona que han participat al programa de prevenció del consum de tabac entre els joves.

Aquestes activitats estan impulsades per la Comissió Hospital Promotor de la Salut i sense Fum del Trueta. D'altra banda, en el marc del projecte "Hospitals lliures de fum a Catalunya" el centre gironí obrirà a partir del 7 de juny una consulta de deshabituació tabàquica per als treballadors del centre que vulguin abandonar el tabac.