El diputat d'ICV-EUiA per Girona, Joan Boada, va presentar ahir una Proposta de Resolució al Parlament de Catalunya on insta al Govern de la Generalitat a requerir a l'Agència Catalana de l'Aigua que acceleri les obres de neteja de les restes de la platja de s'Abanell al delta de la Tordera, que l'ACA ja té autoritzades. Tammateix, la proposta demana també que l'ACA tramiti i executi la retirada de la construcció existent a la punta de la Tordera, en la seva desembocadura, que allotjava els transformadors i equips elèctrics que subministraven l'energia elèctrica als pous i a retirar la línia elèctrica i canonada d'aigua salada del marge esquerra del delta del riu.

Segons recull l'exposició de motius de la Proposta presentada pel grup ecosocialista, la primera fase de la construcció de la dessaladora de Blanes va comportar la construcció de 10 pous a S'Abanell, amb la corresponent infraestrucutra de formigó i les connexions d'aigua salada i electricitat pels motors. Així mateix, es va fer una construcció a la punta de la Tordera per allotjar els transformadors elèctrics i els aparells de control dels pous. Arran dels temporals i el perill que van suposar per la instal·lació, però, l'ACA va optar per canviar el sistema de captació d'aigua i traslladar tota la infraestructura a una zona protegida dels temporals. Segons els ecosocialistes, en aquests moments, totes les restes dels pous, els tubs i les connexions elèctriques han quedat al descobert, "amb el consegüent perill" per a les persones i la imatge que es dóna a la zona.

A més, ICV recorda que tot i que l'ACA "va demanar i obtenir l'autorització" del Departament de Territori i Sostenibilitat per executar les obres de neteja, retirant totes les canonades, conduccions elèctriques i el formigó, "a data d'avui les obres encara no han començat", i és per aquest motiu que el diputat gironí demana al Govern que s'executin "com més aviat millor" pel perill que representa per la zona.

La Proposta de Resolució presentada per Boada està motivada també, segons van informar els ecosocialistes, en què a l'autorització de l'ACA no es recull la retirada de la construcció existent a la punta de la Tordera, en la seva desembocadura i que allotjava els transformadors i equips elèctrics que subministraven l'energia als pous, com tampoc s'esmenta la retirada del tram de la línia elèctrica d'alta tensió que subministrava el corrent a la instal·lació ni a les canonades de pujada de l'aigua salada. I això també es requereix en el document.