El centre de lleure per a joves amb disminució psíquica de l'Alt Empordà, El Dofí, fa una crida per poder tenir un local per a les activitats que realitzen amb la cinquantena d'associats que tenen d'arreu de l'Alt Empordà. L'entitat tenia un espai al Consell de Vilatenim fins que, l'any 2008, es van iniciar les obres de remodelació que es van inaugurar el gener de ?l'any passat. Tot i que segons van explicar des del consistori aleshores la idea era que tornessin a tenir un espai a la planta baixa, el Dofí continua en una carpa provisional que "no compleix les condicions ni la normativa". El president de l'ens, Gregori Peral, assegura que des del consistori els han mostrat un possible espai i que els estan ajudant però que necessiten un local d'unes dimensions considerables -uns 150 metres quadrats- i que, en cap cas, poden assumir el pagament d'un lloguer.

"Som conscients de les mancances que té l'administració en general però nosaltres tenim associats de fins a 23 municipis i només rebem ajuts econòmics de dos", explica Peral. Asseguren que duen a terme una tasca social oferint lleure a persones discapacitades però que, en canvi, sembla que "l'oci per a aquest col·lectiu no sigui responsabilitat de ningú". Malgrat que el president de l'ens assegura que el consistori els està ajudant a trobar un espai per poder dur a terme les seves activitats, la realitat és que la previsió inicial era que un cop enllestides les obres del Consell Municipal de Vilatenim poguéssin tornar-hi.

De fet, el consistori va explicar a Diari de Girona, el mes de gener de l'any passat, que El Dofí tindria un espai a la planta baixa de l'edifici rehabilitat. Malgrat això, però, l'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), ha explicat que no s'hi ubicaran ja que la primera planta s'ha destinat a centre cívic per a la gent gran i la segona es destinarà a un consutori mèdic que podria començar a funcionar a partir del mes de setembre vinent. "Ja hi tenen un petit despatx, d'uns 25 metres quadrats, per guardar-hi material", assegura Vila que, a més, diu que cal trobar una solució per l'entitat.

Mentrestant, els joves discapacitats han de dur a terme les seves activitats en una carpa que no reuneix les condicions necessàries per acollir un col·lectiu d'aquestes característiques. De fet, quan se'ls va reubicar al pati de l'edifici de forma provisional, la junta del centre va enviar un centenar de cartes a empreses de la ciutat per tal que els ajudessin a fer-se càrrec de la instal·lació de calefacció a l'espai per tal d'evitar que els joves estiguéssin en males condicions.

Finalment, explica Peral, van aconseguir comprar un aparell amb l'ajut de particulars però assegura que ara la seva prioritat passa per trobar urgentment un espai en condicions per poder realitzar les seves activitats habituals.

Aquest és un dels problemes que l'entitat va exposar durant una taula rodona realitzada la setamana passada i organitzada per la Fundació Tutelar de l'Empordà on les associacions participants -Altem, el Dofí i Mare de Déu del Mont- van demanar, a més, a les institucions que compleixin la legislació vigent i que no els apliquin retallades.