Red Eléctrica posa en funcionament la subestació i la línia de Bescanó. El delegat a Catalunya, Lluís Pinós, assegura una major estabilitat de la xarxa però no descarta els talls Els 400 kV, o la línia de Molt Alta Tensió (MAT), ja arriba fins a la província de Girona. Red Eléctrica va inaugurar ahir la subestació elèctrica i la línia entre Sentmenat-Vic-Bescanó. Una infraestructura que ha de permetre garantir una major eficiència en la distribuició elèctrica i el desenvolupament d'altres projectes com el Tren d'Alta Velocitat (TAV). La subestació (400 kV/220 kV) i la línia acompleixen bàsicament, quatre objectius principals. Millorar el subministrament a Girona, alimentar el TAV, possibilitar la interconnexió amb França i afavorir la integració en el sistema elèctric de l'energia eòlica dels parcs previstos en la zona.

Al respecte, el delegat de Red Eléctrica (REE), Lluís Pinós, va indicar que amb aquesta infraestructura la xarxa serà "més estable i segura" però no va atrevir-se a aventurar una estiu sense talls en el subministrament a la Costa Brava.

Per la seva part, el director general d'Energies i Mines, Josep Canòs, va explicar que la província de Girona produeix un 11% de l'energia que consumeix i que les llars gironines tenen un consum un 20% superior respecte a la mitjana de la resta de Catalunya.

D'aquesta manera, la subestació de Bescanó és una instal·lació fonamental per garantir el desenvolupament del sistema elèctric ja que serà el punt d'unió dels projectes de reforç del subministrament elèctric al nord-est de Catalunya.

Des d'aquesta subestació, els 400 kv es distribuiran en línies de 220 i 132 kV. En aquest punt serà Endesa qui ha de tenir un paper fonamental per distribuir l'energia per la província ja que REE només transporta l'energia. L'empresa està construint al costat de la subestació una altra infraestructura més petita per poder distribuir tots aquests kV.

De moment, i per aquest estiu, la posada en marxa de la subestació de Bescanó permetrà donar una major fiablitat a la línia existent de 220 kV fins a Juià.

La línia Sentmenat - Vic - Bescanó suposa, també, la reorganització de les xarxes de transport a la zona. En la mesura del possible, s'han compactat les esteses antigues amb les noves, la qual cosa permet el desmantellament de més quilòmetres de línia dels que s'han construït (92,8 km davant de 89,3 km). El pressupost de la línia Sentmenat-Vic-Bescanó ha estat de 92 milions i el de la subestació de Bescanó de 21 milions.

L'única sense 400 kV

El director general d'Energies i Mines, Josep Canòs, va indicar que la província de Girona és «l'única» d'Espanya que no disposa d'una xarxa mallada de 400 kV i que té una «mancança de transport i de línies de totes les tensions que fa sigui una xarxa en precari».

Red Eléctrica té entre mans encara diversos projectes per completar la interconnexió eléctrica de 400 kV amb França.

Al respecte, Pinós ha concretat que el tram enre Bescanó i Santa Llogaia es podrà començar a construir en aproximadament uns nou mesos i que el projecte s'executarà en uns 13 més. REE está a l'espera que l'Estat aprovi el projecte constructiu i la declaració d'impacte ambiental. En una situació similar es troba la subestació i el ramal fins a Riudarenes, que ha d'alimentar el Tren d'Alta Velocitat (TAV). A partir de Santa Llogaia, la MAT recorrerà soterrada i en paral·lel a l'autopista AP-7 fins la frontera amb França. Red Eléctrica estima que l'obra estarà completada el 2014 amb una inversió total de 571 milions.