El cap de la Policia Municipal d'Olot, Ignasi López, apunta que els furts al mercat dels dilluns d'Olot s'han reduït un 70% en un any. La causa és un augment de la presència de policies uniformats al mercat. Segons explica Ignasi López, l'origen de la decisió de posar més Policia va principiar en una recomanació del president de l'Associació de Caps de la Policia Local de Girona, Ángel Puerta. El president va indicar que la mesura havia estat la que s'havia mostrat més eficaç al mercat de Platja d'Aro.

Fins aquell moment, la vigilància al mercat d'Olot combinava la presència de policies de paisà i uniformats. Els agents de paisà aconseguien fer detencions però no disminuir el percentage de furts. El motiu és que el furt fins a 400 euros es considera com una falta. Les penes per aquestes faltes solen consistir en localitzacions permanents de quatre a catorzes dies o en multes.

El 2009 van comptabilitzar-se 70 furts. Va haver-hi dies de principi d'estiu en què es van denunciar més de quatre furts en un sol dia de mercat. Els lladres usaven mètodes com ara obrir les cremalleres de les bosses de mà, esparracar amb un cúter el fons de les bosses, agafar els moneders que quedaven sobre la fruita i el clàssic robatori de carteres. Ignasi López explica que sentia molta contrarietat per aquests furts pel fet que afectaven ancians. El mercat del dilluns és on la gent pot comprar fruita i verdura i roba a preus més assequibles. Per això sol concentrar una gran quantitat de pensionistes.

Per tal d'aconseguir reduir els furts, Ignasi López va aplicar la supressió de festius en dilluns. També va concentrar tots els efectius al mercat, amb l'excepció dels que fan feines imprescindibles. Ell mateix es va posar a patrullar pel mercat i a coordinar la vigilància. D'aquesta manera la memòria de la Policia Local del 2010, va marcar 20 denúncies per furt, 50 ?menys que l'any anterior. López explica que durant el 2011, la tònica de pocs furts ha continuat. "Ara, és estrany que hi hagi alguna denúncia per furts, quan abans era normal", diu.

El cap de la Policia considera que els delinqüents dedicats als robatoris en els mercats són itinerants i, en conseqüència, deixen d'acudir als mercats on noten més vigilància. Precisa que la vigilància s'ha de mantenir perquè en cas contrari els especialistes en furts de mercat se n'adonarien i tornarien al mercat. Assenyala que complir amb els objectius és un dels principals elements de motivació de la Policia.

Les millores urbanísitiques, segons va exposar el regidor de Seguretat Ciutadana, Albert Ruvirola (PSC), també han estat un condicionant per la disminució del percentatge de furts. El retorn de les parades de roba al Firalet i la concentració de les de fruita al Firal disminueix les grans aglomeracions.

Els especialistes aprofiten les grans concentracions per aprofitar els descuits de les persones que fan la compra.