Dos diputats són molt pocs quan es tenen massa aspirants. L'elecció dels representants del partit judicial de Girona a la Diputació amenaça de convertir-se en un enfrontament obert. Els resultats del 22 de maig han deixat un panorama dessolador a l'àrea urbana pels socialistes que han perdut més de 30 regidors i prop de 8.000 vots.

En l'actualitat, l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, i el candidat més votat a Quart, Pere Cabarrocas, ocupen els tres llocs de diputats que es van obtenir el 2007. Tots tres han millorat o igualtat els resultats de la convocatòria anterior i es veuen amb cor d'optar a repetir a l'ens supramunicipal. Tanmateix només Estanis Puig ho ha explicitat de manera oberta a diferents membres del partit. Puig però va assolir el càrrec perquè l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va renunciar a la Diputació per dedicar tot el temps a l'alcaldia. Ara, amb Pineda a l'oposició a Salt, podria optar per ?reivindicar el lloc "històric" que correspon als socialistes saltencs.

En el partit de judicial, la nit del 22-M es va registrar una davallada prop de 8.000 vots. Només la ciutat de Girona, el PSC va retrocedir en 4.229 paperetes, més de la meitat de la pèrdua. També la debacle a Salt va ser important en no rebre 1.117 vots respecte el 2007. A la minva de Girona i Salt cal sumar també la de Sarrià de Ter, on els socialistes van perdre 410 suports respecte als comicis de fa quatre anys. En total entre els tres municipis es van perdre gairebé 6.000 dels 8.000 vots totals.

Per contra, a Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa ha passat de ser segon el 2007 a ser la llista més votada incrementant el seu suport en 76 paperetes. A Quart, Pere Cabarrocas, va aconseguir que els socialistes es mantinguessin com la llista més votada i només va perdre 4 vots respecte al 2007. A l'Escala els resultats són encara millors per al PSC, on Estanis Puig ha augmentat el seu suport en 315 vots i ha sortit guanyador per segona vegada consecutiva.

Com ja va avançar Diari de Girona, Pia Bosch aspira a ocupar un dels dos llocs la Diputació després de ser apartada de l'alcaldia en haver perdut 3 regidors respecte al 2007. Pia Bosch ocuparia la plaça de Pere Cabarrocas, que va ?substituir l'exportaveu socialista a Girona quan va marxar com a director general de Patrimoni, o bé la de Narcís Casassa, actual portaveu i alcalde en funcions a Sant Julià de Ramis. El conflicte acabaria aquí si es designés Puig i Bosch com a diputats.

Premiar els resultats

En un context de davallada generalitzada, existeix un corrent dels dirigents socialistes que considera que no s'ha de premiar les derrotes i que a la Diputació s'hauria de premiar els que van obtenir més bon resultat. En el costat contrari s'hi situen els que creuen que el fet que EstanisPuig fos diputat va ser una excepcionalitat i que s'hauria de tornar a la norma de situar de diputats els representants de Girona i Salt, que eren els qui més vots sumaven.