La gran victòria de CiU a les eleccions municipals li ha donat una còmoda victòria a cinc consells comarcals (Alt Empordà, Pla de l'Estany, Garrotxa, Ripollès i Cerdanya), on té majoria absoluta i per tant no haurà de buscar pactes per poder governar. Així doncs, ja es comencen a perfilar alguns dels futurs presidents d'aquests ens.

En alguns casos no hi haurà sorpreses, ja que sembla més que probable que continuïn els actuals presidents. A l'Alt Empordà, per exemple, tot apunta que Pere Vila, alcalde de Llançà que ha revalidat ara la majoria absoluta, ho tindrà bé per poder continuar al capdavant de la institució. Malgrat que en algun moment el seu nom havia sonat com a possible futur president de la Diputació, finalment sembla que repetirà al Consell Comarcal. Durant aquest mandat, Vila havia compartit la presidència amb la socialista Consol Cantenys, però ara la podrà tenir ell sol perquè CiU hi té majoria absoluta i no dependrà de ningú.

Tampoc sembla que es presentin gaires sorpreses a la Garrotxa, on el més probable és que Joan Espona continuï governant amb comoditat. En opinió del partit a la comarca, l'alcalde de Sant Joan les Fonts, que ha obtingut una majoria més que absoluta perquè era la única llista que es presentava, ha fet una bona feina durant aquest darrer mandat i per tant no veuen motius per substituir-lo.

Qui també podria continuar al capdavant del seu càrrec, malgrat que encara no està del tot confirmat, és el president del Pla de l'Estany, Jordi Xargay. Igual que Espona, Xargay també va ser l'únic candidat a Palol de Revardit, de manera que ja és segur que repetirà com a alcalde. A més de president del Consell Comarcal, Xargay és també el president del Fòrum Comarcal de l'Associació Catalana de Municipis.

Al Ripollès, on CiU ha recuperat la majoria absoluta per un estret marge de vots, sembla clar que el nou president serà Miquel Rovira, qui va ser el número 2 de la candidatura convergent a Ripoll, on també ha guanyat per majoria absoluta.

Al Gironès, el pacte encara no està definitivament tancat, tot i que CiU només necessita un aliat per aconseguir la majoria absoluta. El contrari exigiria un pacte a cinc bandes entre PSC, ERC, PP, CUP i ICV, que és pràcticament impossible. Malgrat que CiU encara ha de tancar definitivament qui serà el seu soci -o si n'hi haurà més d'un, que tampoc és descartable-, en principi tindrà la presidència garantida pels propers quatre anys. Malgrat que CiU ha obtingut molts bons resultats a nombrosos municipis de la comarca -amb majories absolutes a Llagostera, Bescanó, Sant Gregori o Fornells de la Selva, per exemple-, i amb majories simples a llocs com Girona, Salt i Cassà de la Selva, Lluís Freixas, alcalde de Campllong, té opcions de repetir com a president. Freixas ha compartit presidència durant aquest mandat amb la republicana Cristina Alsina.

A la resta de comarques, la qüestió està més oberta. Especialment al Baix Empordà, on CiU ha estat la força més votada però el PSC podria fer un tripartit amb ERC i ICV (malgrat que PP i TSF també tenen representació). CiU, tanmateix, també podria buscar aliances i aconseguir fer-se amb la presidència. Els pactes, de moment, encara no estan tancats.

Les coses tampoc estan tancades encara a la Selva, on caldrà veure si CiU i PSC repeteixen el seu acord o si, pel contrari, busquen nous aliats.